Helyi közélet

2016.11.11. 13:50

Éhes elefántbika volt a vendégük

Nyíregyháza - Ritkán adatik meg egy fiatal lánynak, hogy utazásai során készült fotóiból kiállítást rendezzenek a Nemzeti Múzeumban. Márpedig a mi Balogh Boglárkánkkal ez is megesett. Interjú Balogh Boglárka világutazó újságíróval és aktivistával.

Nyíregyháza - Ritkán adatik meg egy fiatal lánynak, hogy utazásai során készült fotóiból kiállítást rendezzenek a Nemzeti Múzeumban. Márpedig a mi Balogh Boglárkánkkal ez is megesett. Interjú Balogh Boglárka világutazó újságíróval és aktivistával.

A többnyire a világ legelesettebb népcsoportjait fölkereső, különleges találkozásairól eddig már két sikeres könyvben is beszámoló nyíregyházi fotós-íróval a szülővárosában töltött november eleji napokban beszélgettünk.

Megjelent könyveid sikere után milyen új érzéseket, feladatokat, az ünnepélyes megnyitót követően kötelezettségeket jelentett számodra ez a kultikus helyszínen megrendezett fotókiállítás?

Balogh Boglárka: Természetesen nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum a régészeti tárában kiállítja a képeimet az októberi múzeumok fesztiválja alkalmából november 13-áig. Ráadásul az időpont egy nagyon fontos történelmi eseményünk emlékévéhez is kapcsolódik. A Magyar Nemzeti Múzeum épülete 1956 októberében több ízben találatot kapott. Az akkor még itt működő Természettudományi Múzeum világhírű Afrika-kiállítása szinte teljesen megsemmisült. Most, hatvan évvel később a múzeum időszaki kiállítása a törzses fotóimon keresztül ismét Afrikáról szól. A tárlathoz különböző programok is kapcsolódnak: a megnyitó után nem csak én tartottam beszámolót, de az íjkészítés hagyományairól és a hegtetoválás történetéről is hallhattunk előadást. Ez utóbbi igen rendhagyónak számított a múzeum történetében, hisz egy tetoválóművész beszélt képekkel illusztrálva az ősi és a mai technikákról, ami sok fiatalt is érdekelt. A tárlattal nem titkolt célunk volt a huszonéves korosztály becsalogatása is.

A fotóid születésénél „leselkedett-e” rád – úgy is, mint egy szép, fehér nőre – valamilyen veszély akár a helyi emberek, akár a vadállatok részéről?

Balogh Boglárka: Szerencsére eddig soha semmilyen veszélyhelyzetbe nem kerültem még az utazásaim alatt, de ügyelek is rá, hogy például sötétedés után, ha nem muszáj, már ne tartózkodjam az utcán. A túl elhagyatott helyek mellett a túlzsúfoltak is veszélyesek lehetnek, mert a tömeg kiszámíthatatlan. Voltam már szemtanúja felbőszült indiai férfiaknak és nőknek, amikor nem sokon múlott, hogy meglincseljék a tuk-tuk ittas vezetőjét, aki elütött egy fiatal, terhes anyát. A mostani, afrikai utazásom alatt fontos volt az, hogy megbízható helyi vezetőket keressek, olyanokat, akik az adott törzs szokásait, nyelvét, élőhelyét tökéletesen ismerik. Így már szeptemberben szervezni kezdtem a januári indulást, mert sokszor csak egy-egy véletlenen múlik, hogy éppen mikor és hová érkezem, kikkel találkozom. A térképemet csak nagyjából rajzolom meg, és hagyom, hogy az adott szituáció befolyásolja majd a végleges útirányt. A vadállatoktól sem kellett tartanunk egy-egy nemzeti park meglátogatása során, viszont egy vendégünk valóban volt a dél-afrikai Krüger park kijelölt kempingjében. Egyik hajnalban ugyanis mély álmunkból hatalmas csörömpölésre riadtunk. Mint később kiderült, egy fiatal, négyméteres elefántbika törte át a kerítést, és pont a sátrunk melletti faleveleket találta a legízletesebbnek. Ilyenkor persze az embernek résen kell lennie, és a lehető leggyorsabban ki kell másznia a sátrából, mielőtt a bika rálépne vagy átgázolna rajta, mint ahogy azt a kerítéssel tette. Szerencsére a kisebb ijedségen kívül semmi bajunk nem esett, a sátrunk is épen maradt, és a bika is jóllakott.

A fáradalmakat kipihenni hazajöttél Nyíregyházára. Ilyenkor mivel telnek a napjaid?

Balogh Boglárka: Legszívesebben a családommal és a barátaimmal töltöm az időmet. A szüleimnek bonbont készítek, meglátogatom nagymamámat Mátészalkán, nagyapámat a temetőben, de most a kiállítás miatt elég hektikusra sikeredett az itthonlét. Budapest és Nyíregyháza között ingázom immár három hete.

Innen hogyan tovább? Hová tervezel újabb utazást, lesz-e netán újabb Balogh Boglárka-kötet?

Balogh Boglárka: Most egy kicsit személyesebb utazás következik, hisz Portugáliába készülök, ahol egy kis házikót vettünk a párommal közösen, azt szeretnénk áprilisig felújítani. Ezen kívül, ha minden a tervek szerint halad, akkor júniusban egy újabb fotókiállítás elé nézek, amit a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezünk meg. Itt körülbelül 30–40, állatokkal és természettel kapcsolatos felvétel lesz majd látható. Egy album megjelentetésén is gondolkodom, de ez a kiadókon múlik majd.


Budapest, Nyíregyháza - Nem mindennapi élményt kínál a nyíregyházi Balogh Boglárka képeiből készült fotókiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti tárában láthatnak az érdeklődők.

 

 


Mozambik - Búcsú Afrikától, ahol a szegénység ellenére gyakori a nevetés.

 

 

 


Nyíregyháza - A nyíregyházi Balogh Boglárka hét éve járja a nagyvilágot.

 

 

 


Nyíregyháza - A világhírű magazin honlapján olvasható a nyíregyházi lány blogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában