Helyi közélet

2017.07.26. 12:17

Helyszíni szemle - Továbbra is áll a bál az eperjeskei földhalom körül

Eperjeske - Langyos eső utáni fülledt időben kezdődött el kedd délelőtt az a helyszíni szemle, melyet a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya rendelt el Eperjeskén, a Rákóczi utcán, az éles ellentéteket és komoly vitát kiváltó hatalmas földkupac közvetlen közelében.

Eperjeske - Langyos eső utáni fülledt időben kezdődött el kedd délelőtt az a helyszíni szemle, melyet a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya rendelt el Eperjeskén, a Rákóczi utcán, az éles ellentéteket és komoly vitát kiváltó hatalmas földkupac közvetlen közelében.

Az előzményekről röviden: a hatóság egyszer már megvizsgálta a szóban forgó területet, mintákat is vett a Koi Géza által szennyezettnek vélt hatalmas földkupacból, most azonban újra érdemesnek gondolták „felmelegíteni” a 2010 óta (az önkormányzat akkoriban rakott le a Koi Géza gyümölcsösének közvetlen közelében található óriási gödörbe hatalmas mennyiségű fanyesedéket; ezt később ugyan elvitték, de a helyét – Koi Géza szerint – építési hulladékkal és szennyezett földdel töltötték fel) húzódó ügyet. Az eperjeskei vállalkozót azóta sem hagyja nyugodni a dolog, állítja: a föld káros anyagokkal van tele, ráadásul az esővíz a közel 7 méteres földkupac miatt az ő gyümölcsösére folyik, tönkre téve ezzel a termést.

Jelen kíván lenni

No, de vissza a keddi helyszíni szemléhez! Koi Géza több alkalommal is hangot adott panaszának: a legutóbbi mintavételre nem kapott meghívást, így legközelebb jelen kíván lenni és kontrollmintát is kér.

– Azt szeretném, ha a domb melletti sík területről is vennének mintát, illetve a Rákóczi úttal párhuzamos földterületről is, mert az is szennyezetté vált az évek során – mondta a hivatalos jegyzőkönyvbe Koi Géza, majd lapunknak hozzátette: amióta az almafái közelében húzódik az önkormányzatnak „köszönhetően” összehordott földhalom, azóta az esővíz folyamatosan a fái közé folyik és elárasztja a gyümölcsös bejáratát is.

– Hiába alakított ki az önkormányzat egy víznyelőt a domb mögött, oda nem folyik be a csapadék. Valahogy meg kell találni a módját, hogy egy kiadós eső után ne az én ingatlanomon álljon meg a víz – hangoztatta többször Koi Géza. Az eperjeskei önkormányzat részéről az alpolgármester (aki „civilben” református lelkész) jelent meg a kormányhivatal megismételt helyszíni szemléjén. Iván Barna Zsolt több alkalommal is hangsúlyozta, s jegyzőkönyvbe is mondta: ha Koi Géza részéről egy tisztességes kérelem érkezik a hivatalba, megoldják a vízelvezetést.

Azt már csak mi tesszük hozzá: az alpolgármester láthatóan nehezen tolerálta Koi Géza hirtelen természetét, egy alkalommal meg is kérte a hevesen gesztikuláló eperjeskei gazdát arra, hogy ne vágjon a szavába és hadd fejezzen be egy mondatot.

Éjszakákon át hordták

A szemle kellős közepén indult volna el otthonról egy két házzal lejjebb lakó szomszéd, akinek Koi Géza azonnal odakiáltott, s kérte, elevenítse fel a szemle résztvevőinek azt az időszakot, mikor az önkormányzat idehordta a földet. A férfi hiába ült kerékpáron, a faluban „régi motorosnak” számít, így kristálytisztán emlékezett a jó pár évekkel ezelőtti eseményekre.

– Egymásnak „adták a kilincset” akkoriban a teherautók, éjszakákon át jöttek és hordták össze lassacskán a dombot. Én akkoriban éjjel fél háromra jártam dolgozni, aludni sem tudtam – nosztalgiázott keserűen a férfi.

Lezárták a jegyzőkönyvet

A helyszíni szemle végül korrekt hangulatban zárult, a kormányhivatal két munkatársa lezárta a jegyzőkönyvet, melyet egy-egy példányban át is adott az ügyben érdekelt feleknek. Természetesen az ügynek még nincs vége, az eperjeskei domb 2010 óta húzódó kálváriája (várhatóan) ősszel, a mintavétellel folytatódik.

Elküldtük a kérdéseket

A szemlét végző két kormányhivatali dolgozó lapunk kérdéseire nem kívánt válaszolni, mondván, csak a főosztály vezetője nyilatkozhat a sajtónak. Az üggyel kapcsolatban felmerült kérdéseinket elküldtük Rozinka Zsoltnak, a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vezetőjének. Amint megkapjuk a válaszokat, azonnal megosztjuk olvasóinkkal.

KM-TG


Az ingyen kapott föld sok célt szolgál a faluban

Az esetről megjelent riportunk után Eperjeske polgármestere, Pásztor Gábor az alábbi gondolatsor közlésére kérte meg portálunkat:

„Eperjeske község szélén, egy korábban vályogvetés során kialakult gödröt fenyőfa kéreggel töltöttek fel. Ennek helyére került föld, melyhez ingyen jutott az önkormányzat úgy, hogy egy beruházás alkalmával feleslegessé vált. Mielőtt a földet elhelyezték volna, azt bevizsgáltattuk, s miután a képviselő-testület kezében volt a vizsgálat eredménye, engedélyeztük a lerakást. Úgy gondoltuk, az ingyen megkapott föld lakosaink szükségleteit szolgálhatja, illetve Tisza-parti település révén jól jöhet egy esetleges áradás idején is. Ez az ingyen kapott föld sok célt szolgál, segítségre lehet udvarok feltöltéséhez és még számtalan egyéb dologhoz – és úgy tűnik, alkalmas arra is, hogy éveken át mocskoljunk és rágalmazzunk polgármestert, képviselőt, s akit tetszik.

Eperjeskén az emberek még tartják a régi szokásokat. Az, ami tisztesség, például köszönnek egymásnak az utcán és megkérdezik, hogy vagytok. Elmennek templomba, elmennek temetésre, örülnek, ha reggel meglátják a szomszédot. Tudjuk, hogy egy közösség tagjai vagyunk, az életünk és mindennapjaink egybe tartoznak. Ez még nem az az elidegenített világ, ami lassan minden közösséget látszólagossá és üressé tesz.

Azt mondták, mehet

Eperjeskén a Rákóczi út végén ott áll egy domb. Úgy került oda, hogy azt a környezetvédelmi hatóság bevizsgálta. Bevizsgálták, megállapították, hogy az tiszta és azt mondták, mehet. Ami e domb körül folyik, az először is annak a nyomorúsága, hogy nem kell ma már elhinni semmit, amit nem akarunk, mert jogunk mindent és mindenkit megkérdőjelezni, s ami még ennél is rosszabb: mindig akad valaki, aki ebből pénzt tud csinálni. Nem kell elfogadni, hogy az a föld nem szennyezett. Nem kell elfogadni, hogy a környezetvédelmi hatóság tisztességesen végzi a munkáját. Nem kell elfogadni, hogy a már számtalanszor kiadott igazolás rendben van, hogy a vizsgálat során végzett mintavétel annak rendje és módja szerint történt meg már számtalan alkalommal. Sőt, ki lehet azt is jelenteni egy jegyzőkönyvben, hogy ha az új vizsgálat eredménye ismét negatív lesz, ismételten „nem fogadom majd el” a vizsgálat eredményét. Én is mondhatnám, nem fogadom el azt, hogy ez a dombról és a környezetszennyeződésről szól, hanem arról, hogy az egyéni érdek és a jogi képviselet miatt éveken át érdemes fenntartani ezt a már-már nevetségessé vált ügyet. Érdemes újra és újra felmelegíteni, de nem teszem, mert ha mindig mindent megkérdőjelezünk, akkor ezzel együtt minden értéket relativizálunk, devalválunk. Én pedig nem akarok egy ilyen közösségben élni, sőt tudom, hogy az eperjeskei emberek többsége sem akar. Én elhiszem, hogy valaki azt gondolja, szennyezett az a föld, szíve joga ezt tenni. Elhiszem azt is, hogy valaki korruptnak tart minden állami hatóságot, amely ezt a földet eddig bevizsgálta, szíve joga ezt hinni. Sőt azt is elhiszem, hogy a jogi képviselő meggyőződésből áll azon az oldalon, s nem azért mert anyagi érdeke fűződik ehhez. Elhiszem, elfogadom, de az ő meggyőződésük anyagi terhét nem fogom a falura vállalni.

Mindent el lehet intézni

Eperjeskén egy tisztességes beszélgetéssel, egy udvarias kérdéssel szinte mindent el lehet intézni. Fenyegetéssel, rágalmazással szinte semmit, ezt községünkben egy-két ember kivételével mindenki érti és tudja. De ha valaki abban hisz, hogy ha egy választáson alul marad, azért évek hosszú során mindenféle kitalált ürüggyel pereskedik majd, legyen ez is szívének joga” – fogalmazott Pásztor András eperjeskei polgármester.

KM


[related-post post_id="3538905"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában