Helyi közélet

2017.12.20. 09:16

Csütörtökön Tokajnál várják a folyó tetőzését

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az árhullám miatt a megye több településén is ár- vagy belvízi védekezésre volt szükség.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az árhullám miatt a megye több településén is ár- vagy belvízi védekezésre volt szükség.

Az országban jelenleg 4 vízügyi igazgatóság területén 566 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből 68 km hosszon II. fokú és 498 km hosszon I. fokú – közölte az árhullámról kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). – A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés a II. fokú készültségi szint körül várható csütörtökön – tette hozzá Siklós Gabriella szóvivő. – A következő napokban a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőjén említésre méltó mennyiségű csapadék nem valószínű, a hőmérséklet döntően fagypont alatt várható.

Homokzsákok, szivattyúk

– Uszkán az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű eső nem tudott a Dohorna-csatornán keresztül a Batárba jutni, mivel a magas vízszint miatt a torkolati zsilip zárva volt. A belvíz több lakóház udvarát elöntötte és veszélyeztette az épületeket is – tájékoztatta lapunkat dr. Sértő-Radics István polgármester, aki II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a településen.

– Az érintett ingatlanokat homokzsákokkal és szivattyúzással védték. A zsilipet a FETIVIZIG munkatársai hétfő este tudták megnyitni, ez a csatorna vízszintjének jelentős csökkenését eredményezte. A lakóingatlanok veszélyeztetettsége kedd délre megszűnt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Köszönet a védekezési munkában részt vevő uszkai lakosoknak – tette hozzá a településvezető.

Lezárták az üdülőterületet

Vásárosnamény üdülőövezetében térdig gázoltak az árvízben.

Mint Filep Sándor polgármester elmondta, szombaton érkezett az első jelzés a várható vízszintemelkedésről, azonnal egyeztettek a FETIVIZIG, a katasztrófavédelem illetékeseivel, a helyi védelmi bizottság vezetőjével, s kizárat­ták az áramot az üdülőövezetben, valamint lezárták a területet, így biztosítva a helyszínt. A városvezető megjegyezte: kedden kora délután arról kaptak tájékoztatást, hogy elkezdődött az apadás, nem lesz olyan mértékű a vízszint, mint várták. Az üdülőtulajdonosok már időben megkezdték az ingatlanok téliesítését, ennek is köszönhetően nem érkezett arról jelzés, hogy épületben okozott volna kárt a levonuló árhullám.

Ezzel szemben Kárpátalján sajnos halálos áldozatot is követelt az áradás.

KM-BM, HP


Vízállás

A Túron levonuló árhullám Garbolcnál 17-én az esti órákban tetőzött a II. fokú készültségi szintet meghaladó 425 cm-es vízállással, ezt azóta lassú apadás követi. A Szamoson csak kisebb vízszintemelkedések jelentkeztek, Csengernél 17-én délelőtt tetőzött a folyó jóval a készültségi szintek alatt. A Kraszna árhulláma 18-án, a délelőtti órákban tetőzött Ágerdőmajornál 422 cm-es vízállással, az I. fokú készültségi szint alatt. A Tiszán érkező árhullám Tiszabecsnél a II. fokú készültségi szintet meghaladó 452 cm-es vízállással 17-én 22 órakor tetőzött, azóta az apadás következtében már a készültségi szintek alatti vízállásokat mérnek. Tivadarnál a tetőzés 18-án délután következett be a III. fokú készültségi szintet megközelítő 673 cm-es vízállással. Vásárosnaménynál a hajnali órákban tetőzött az árhullám kevéssel a II. fokú készültségi szint alatti 738 cm-es vízállással. Az árhullám kedden Záhony térségében tetőzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában