Helyi közélet

2017.12.21. 17:06

Felfedeztük és csodálattal szemléltük Bereg kincseit

Levelek - A tiszteletes 1963-ban kezdte szervezni a múzeumot, nagy szorgalommal, kerékpárral járta a beregi falvakat.

Levelek - A tiszteletes 1963-ban kezdte szervezni a múzeumot, nagy szorgalommal, kerékpárral járta a beregi falvakat.

A leveleki Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület tagjai a közelmúltban Vásárosnaményba, a Beregi Múzeumba látogattak el, ahol felfedeztük Bereg kincseit. Korábban már jártunk a múzeum régi épületében, de a jelenlegi helyén, a felújított Tomcsányi-kastélyban még nem. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, hiszen az épület is gyönyörű, a benne lévő tárgyak pedig valódi kincsek.

„Szerelem a Tiszaháton”

A múzeum létrehozását Csiszár Árpád lelkipásztornak köszönheti a város, hiszen a tiszteletes 1963-ban kezdte szervezni a múzeumot, nagy szorgalommal, kerékpárral járta a beregi falvakat, s mentette az utókor számára Bereg kincseit. A „Tiszteletes Úr” elnevezésű teremben a kiváló néprajztudós életútját, könyveit, kitüntetéseit ismerhetjük meg.

A „Szerelem a Tiszaháton” – „A beregi vászon” című kiállításon gyönyörködhettünk az eredeti beregi keresztszemes hímzések gyűjteményében, a faragott szerelmi ajándékokban: guzsaly, mángorló, orsó. „A szemtakarótól a szemfedőig” – „A szüléstől a halálig” kiállításon a beregi ember életének minden területét láthattuk keresztszemes alkotások és húsvéti tojások bemutatásán keresztül.

„A kastély lakói”

„A Beregi gyász” szobában megismerhettük a Tiszahát népének temetkezési szokásait. „A kastély lakói” elnevezésű teremben a volt tulajdonosok családfáját, használati tárgyait szemléltük meg, kiegészítve Tomcsányiné Szemere Sarolta aranykoszorús kézműves mesternek a környék fakazettás templommennyezeteiről készített hímzéseivel.

Mindenki csodálattal nézte a beregi háztartási vasöntvényeket, kályhákat, kerámiatárgyakat, de az őskőkorszaki kiállítás is lekötötte figyelmünket. A múzeumlátogatás után betértünk a római katolikus templomba, majd élveztük a Kraszna-folyó partján épült Szilva Termál-és Wellness Fürdő gyógyító hatását.

Jó hangulatban, sok élménnyel és kipihenten tértünk haza a „kincskereső” utunkról.

- Ákli Mártonné elnök, Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában