Helyi közélet

2018.01.31. 15:20

Határvárostól a megyeszékhelyig

Nyíregyháza - 20 éve szerelt fel és a közelmúltban vehette át a két évtizedes szolgálatáért járó elismerését Pócsik Zoltán tű. ezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője. Záhonyban kezdett, ma pedig már negyven település mentő-tűzvédelméért felel.

Nyíregyháza - 20 éve szerelt fel és a közelmúltban vehette át a két évtizedes szolgálatáért járó elismerését Pócsik Zoltán tű. ezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője. Záhonyban kezdett, ma pedig már negyven település mentő-tűzvédelméért felel.

Tiszaszentmártonban született, majd a családi gazdaság miatt agrármérnöki végzettséget szerzett Nyíregyházán a felügyelő. Pócsik Zoltán tű. ezredes sorkatonai szolgálatát határőrként teljesítette, Budapesten, Nyírbátorban és Záhonyban is szolgát. Ám már fiatalon is belátta, hogy a Dél-Afrikában honos tüzes virágokat, lángfát nehezen tudja idehaza az éghajlati tényezők miatt termeszteni, így virág nélkül a tüzes mesterséget választotta. A kipattanó szikra hamar meghozta a gyümölcsét, 23 évesen a záhonyi tűzoltóságon a tűzmegelőzés területén előbb előadóként, majd megelőzési osztályvezetőként kezdett dolgozni. Tíz évvel később, 33 évesen nevezték ki parancsnoknak, egyben előléptették tűzoltó alezredessé. Mindeközben a folyamatos képzések sem maradtak el, ráadásul parancsnoksága alatt megszépült a záhonyi laktanya, amely egy versenyen a legszebb közintézmény címet is megkapta. A határvárosban megszerzett tapasztalatokat öt és fél év elteltével Kisvárdán tudta kamatoztatni, amikor újabb vezetői megbízást kapott. Szakmai munkájának elismerésekként többször részesült elismerésben, 2009-ben a tűzoltósági tanácsosi címet vehette át. A fiatal, dinamikus vezető a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok felállításával Nyíregyházára került, ahol szintén vezetői beosztásban szolgált közel másfél éven át, majd a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője lett.

Pócsik Zoltán tű. ezredes egy hivatásos, három önkormányzati tűzoltóság szakmai felügyeletét látja el, ráadásul a kirendeltséghez tartozó 40 település mentő-tűzvédelméért felel. A felelősségi körzetében 15 önkéntes tűzoltó egyesület és 5 létesítményi tűzoltóság működik.

A két évtizedes szakmai múltról az ezredes irodájában kiállított sisakok, fényképek és tűzoltó relikviák is árulkodnak, amelyeket nagy becsben tart a felügyelő, akinek 14 éves fia épp május 4-én a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak a napján született, de hétéves lánya is büszke a tűzoltó édesapjára.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában