Helyi közélet

2018.03.03. 15:35

Zöldségparádé és kényeztető fürdő…

Baktalórántháza - A jubileumi, minden ízében különleges Vay-bál menüjéből adunk ízelítőt olvasóinknak.

Baktalórántháza - A jubileumi, minden ízében különleges Vay-bál menüjéből adunk ízelítőt olvasóinknak.

Az idei alapítványi bálon is kitettek magukért a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és dolgozói.

A kulturális műsorokkal és élőzenével színesített, hajnalig tartó huszadik, jubileumi mulatságon, amelynek a fák és madarak világát megidéző motívumokban fürdőző Naményi úti sportcsarnok adott otthont, ezúttal is páratlan finomságokat szolgáltak fel a fáradtságot nem ismerő, falusi vendéglátó szakos diákok. Ezekből adunk most ízelítőt az Ízvilág oldal olvasóinak.

Köntösbe öltöztették

Előételként királyi rántott camambert sajt került a vendégek asztalára, kényeztető áfonyaöntettel. A főétel forró vajban párolt tőkehalfilé volt szivárványos zöldségparádéval és ízletes, szaftos tarjával. Desszertként diós köntösbe öltöztetett, almával bélelt palacsintakülönlegességet tálaltak fel, étcsokoládé fürdőben. Az éjféli, vendégmarasztaló hidegtál-különlegességekre sem lehetett panasza a mintegy félezer bálozónak, látványban és ízvilágban egyaránt elismerést vívtak ki a finom falatok.

A desszertet Konyári Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja és Major Tamás szakoktató készítették, az előételért és a főételért Márton Andrea élelmezésvezetőt illeti dicséret.


Báli menü

Rántott camambert sajt áfonyamártással

Hozzávalók: (2 személyre)

A házi áfonyaszószhoz: 400 g mirelit áfonya, 100 g barnacukor, 100 ml víz, 1 tk keményítő. A rántott sajthoz: 2 közepes camembert sajt, liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítés: A házi áfonyaszószhoz kiolvasztjuk az áfonyát és egy lábasban a barna cukorral, vízzel elkezdjük forralni, majd egy kis teáskanálnyi keményítővel, amit hideg vízben kikevertünk, kb. 10 percig főzzük. A camambert sajtot klasszikus módon, de duplán panírozzuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.

Sült sertéstarja, hagymakarikával

Hozzávalók: 4 nagyobb szelet sertéstarja, 5-6 fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál mustár, steak fűszerkeverék, őrölt feketebors, só, étolaj, liszt

Elkészítés: A tarjaszeleteket kiklopfoljuk, a hártyáknál, inaknál bevagdossuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a steak fűszerrel. Mindkét oldalukat megkenjük mustárral, és egymásra téve legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. A pácolást végezzük el előző nap, úgy még ízletesebb és puhább lesz a hús! A vöröshagymát felszeleteljük és karikákra szedjük, a húst grillen vagy serpenyőben pirosra sütjük. A hagymakarikákat belisztezzük, forró olajban kisütjük. Egyszerre mindig csak keveset tegyünk az olajba, gyorsabban sül, és így marad ropogós.

Vajon sült halfilé, grillezett zöldségekkel

Hozzávalók: 50 dkg tengeri halfilé, 5 dkg vaj, 5 db bébi kukorica, 2 db sárgarépa, 1 db padlizsán, 2 db kápia paprika, 2 db paprika, 3 ek olívaolaj, frissen őrölt bors, só, lime vagy citrom

Elkészítés: A halat megtisztítjuk, a répát meghámozzuk, ferdén fél cm vastag szeleteket vágjuk. A padlizsánt 1 cm karikákra vágjuk, a paprikákat kicsumázzuk, félbevágjuk. Mindent megkenünk olajjal, a sütő grill fokozatán, grillrácson 40 perc alatt megsütjük, félidőben megfordítjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és a halakat oldalankét 2 perc alatt készre sütjük.

Szabolcsi almás palacsinta diós bundában, sárga krémmel

Hozzávalók: A palacsintatésztához: 10 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tej, ásványvíz, olaj a sütéshez. A töltelékhez: 2-3 alma, őrölt fahéj, cukor ízlés szerint. A panírozáshoz: 15-20 dkg liszt, 2-3 tojás, 15-20 dkg darált dió, olaj a sütéshez. A sárga krémhez: 1 csomag vaníliás puding, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 tojásfehérje.

Elkészítés: A lisztből a tojással, vaníliás cukorral, pici sóval, tejjel és annyi ásványvízzel palacsintatésztát kavarunk. Kisütjük a palacsintákat. A megmosott almát a reszelő nagy fokán megreszeljük, megszórjuk fahéjjal és cukorral, majd ezzel a töltelékkel betöltjük a palacsintákat, kis batyukat képezve. A palacsintákat lisztbe, majd felvert tojásba, végül dióba forgatjuk, és megsütjük. A vaníliás pudingot megfőzzük a tejben, közben kevés cukorral édesítjük, majd a tűzről levéve belekavarjuk a felvert tojásfehérjét. A dióbundás almás palacsintát a sárga krémmel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában