Helyi közélet

2018.06.10. 18:56

Egy kis lakásban elférnek a hasznos ötletek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nézzük, mit, miért érdemes elrejteni a lakásban!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nézzük, mit, miért érdemes elrejteni a lakásban!

– Van egy olyan mondás, miszerint: minél többen élünk a földön, annál kevesebb hely jut egy emberre. Milyen igaz ez az otthonunkra is – osztozik a véleményben Kemény-Lupák Éva lakberendező, aki szerint a nagyvárosi kis lakásokban meg kell tanulni elférni.

Kevesebb helyen is elfér

– A ruháknak, cipőknek a gardróbban a helye! Praktikus, mert nincs szükség a többi szobában szekrényekre, polcokra, elkerülhető a zsúfoltság, a bútorok a kényelmünket szolgálják!

– A konyhában a plafonig zárt bútorelemekbe sok minden elfér, nincsenek szem előtt az edények, konyhagépek, ma már ritka a nyitott polcos megoldás, kamraszekrények, sarok elemek, vasalatok (kihúzható, kifordítható elemek) –; a modern konyha beépíthető – hangsúlyozta a lakberendező.

– Az előszobákban lévő szekrények egészen a mennyezet tetejéig felérnek, attól függően, mit és hogyan akarunk tárolni. Ruhát, cipőt, táskát, polcosan, fiókosan? A hely nagyságán, a szellős elrendezésen soha ne essen csorba! A szintes lakásokban a lépcső alatti rész beépíthető, például gurulós szekrényekkel, fali polcok berakásával, de a legérdekesebb, amikor a lépcsőfokokba kihúzható fiókokat rejtenek. A burkolt tárolók anyagukban, színükben illeszkednek a helyiség arculatába – mondta el a szakember, s hozzátette: akár új lakásnál, akár a régi felújításánál minden olyan ötlet nyerő, ami nem vesz el egyetlen centimétert sem a nappaliból.

Helytakarékos megoldások

– A nappaliban van a legnagyobb élettérre szükségünk, ez otthonunk legtágasabb helysége. A szűk folyosós, apró, sok szobás építkezés 40 éves építészeti örökség. De ne adjuk fel, ha vannak összenyitható terek, bontsunk falakat, növeljünk teret! Ennek egyik módja, ha a hagyományos ajtókat tolóra cseréljük; 30-40 cm is sokat jelent!

– Ha nem használjuk az erkélyt, nagyon szép megoldásokat láttam, hogyan lehetnek a loggiák „szerves részei” a lakásnak. Egy kisebb dolgozósarok, vagy konyhából nyíló erkélyekből étkezőt is praktikus kialakítani. A divatot követők teljes üvegfalat raknak be, szigetelés és burkolás után beköltözhető lesz a balkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában