Helyi közélet

2018.06.04. 08:07

Videó: Elégtételt kapott a megbélyegzett község

Pócspetri - A Pócspetri-ügy hetvenedik évfordulóján történelmi emlékhellyé avatták a polgármesteri hivatal épületét, az egykori Irinyi-kúriát – 1948. június 3-án itt indult az eseménysor, amely kivégzéssel, ártatlanok bebörtönzésével és a lakosság bántalmazásával, meghurcolásával végződött.

Pócspetri - A Pócspetri-ügy hetvenedik évfordulóján történelmi emlékhellyé avatták a polgármesteri hivatal épületét, az egykori Irinyi-kúriát – 1948. június 3-án itt indult az eseménysor, amely kivégzéssel, ártatlanok bebörtönzésével és a lakosság bántalmazásával, meghurcolásával végződött.

Több lépcsőben rehabilitálták

– Hetven évvel ezelőtt a rendszer sárba tiporta azokat, akik kiálltak az értékeik, kereszténységük mellett. Mint 1992 óta minden évfordulón, megemlékezni, tiszteletünket kifejezni gyűltünk össze – fogalmazott köszöntőjében Tamás György. – Pócspetrit több lépcsőben rehabilitálták: Ember Judit dokumentumfilmjével kezdődött, következett a per­újrafelvétel és Boross Péter belügyminiszter főhajtása a kormány nevében, mostantól pedig történelmi emlékhely lesz a községháza – sorolta a folyamat állomásait a település polgármestere, aki arról is beszélt, hogy egy emlékparkot terveznek az épület mellé.

Dr. Latorcai János a Pócspetri-ügy számos részletére kitért ünnepi beszédében. – Rákosi 1948-ban szörnyűséges társadalmi kísérletbe taszította hazánkat. A lelkek felett is át akarta venni a hatalmat, a rendszere legfőbb ellenségének az egyházakat tekintette. Pócspetri polgárai hetven éve Asztalos János plébános felhívására közös imával, vallásos énekekkel tiltakoztak a felekezeti iskola államosítása ellen, amikor véletlenül elsült egy puska, megölve egy rendőrt. A tragédiában lehetőséget láttak a kommunisták: agitációt indítottak a „klerikális reakció” és a „fasiszta elemek” ellen. A plébánost és Királyfalvi Miklós segédjegyzőt sürgősséggel halálra ítélték, megbélyegezték a falut, bántalmazták a polgárait. A hatalom mégsem tudta megtörni a gerincüket – a per után egy évvel ketten jelentkeztek papnak a faluból, s a következő évtizedekben még hatot nevelt az egyházközség – emlékeztetett az Országgyűlés alelnöke.

Végül hozzáfűzte: a negyedik Orbán-kormány egyik első intézkedése volt, hogy a történelmi emlékhelyek közé emelte a békés tiltakozás helyszínét.

– A Pócspetri-ügy történelmünk fontos csomópontja: csepp, amely megmutatja az egész tengert, vagyis azt a tragédiát, amit a „létező szocializmus” jelentett a magyaroknak. A mai szabadságunk olyan adottság, amelyet a diktatúrák mártírjaitól kaptunk örökül – hangsúlyozta ünnepi beszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán Viktor lélekben kívánt áldott megemlékezést. „Ahol önmagukért és a közösségükért kiállni kész emberek élnek, ott az igazság is utat tör magának. Akik akkor tiltakoztak a katolikus iskola államosítása ellen, az elsők között szálltak szembe a diktatúrával. A falu lakói soha nem nyugodtak bele a koncepciós per eredményébe; őrizzék meg, vigyék tovább azt a szellemet, amely Pócspetrit Magyarország egyik legbátrabb településévé tette” – tolmácsolta a kormányfő üzenetét Gulyás Gergely.

A valódi büszkeség érzése

Dr. Simon Miklós azt mondta: Pócspetrit kiemelte a települések sorából, hogy a lakói felemelték a szavukat a hitük­ért. – Ma is erre van szükség, és nem csak itt, hanem egész Európában – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

– Évtizedekig megbélyegzett település volt, most pedig a valódi büszkeség érzése töltheti el a lakóit – jelentette ki Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, aki elégtételként tekintett az avatóünnepségre.

Királyfalvi Miklóst statáriális eljárás után, rövid időn belül kivégezték. Hét évtized múltán a róla elnevezett iskola tanulói adtak műsort a községháza lépcsőjén, majd megkoszorúzták az emléktábláját az áldozatok hozzátartozói, az intézmények képviselői és Helmeczy László, aki a perfelújítás ügyvédjeként kapott díszpolgári címet. A koszorúzást az ítélethirdetés hangfelvételével festették alá a szervezők.

Elkészült a síremlék

Délután a római katolikus templomban folytatódott a megemlékezés. Az ünnepi szentmise után Szollár Katalin vezetésével a település fiataljai idézték fel az eseményeket: hogyan igyekezett a diktatúra példát statuálni, az ország hangulatát az egyház ellen fordítani, a rendőrgyilkosnak kikiáltott falu terrorizálását, a koholt vádakat, s azt, hogy Asztalos János büntetését életfogytiglanra változtatták, nehogy mártír váljon belőle.

A megemlékezés a tavaly újratemetett Királyfalvi Miklós síremlékének megáldásával zárult.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában