Helyi közélet

2018.09.18. 15:26

A dicsőséges negyedik hely

Nyíregyháza - Újfent bebizonyosodott: jó sport a lósport. A tizenegyedik Nemzeti Vágta döntőjét a bevált ikonikus helyszínen, a budapesti Hősök terén rendezték meg, ahol Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lova nyergében vágtatott be elsőként a célba.

Nyíregyháza - Újfent bebizonyosodott: jó sport a lósport. A tizenegyedik Nemzeti Vágta döntőjét a bevált ikonikus helyszínen, a budapesti Hősök terén rendezték meg, ahol Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lova nyergében vágtatott be elsőként a célba.

Elszakadt a kengyelszíj

A 2018 leggyorsabb lovasa címet elnyert versenyző a vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át, Fantázia hátára pedig győzelmi takarót terítettek. Temerin zsokéja Rózsaszentmárton, Pogány, Füzér és Zirc lovasát utasította maga mögé a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pályán. A finálé érdekessége volt, hogy a Zircet képviselő Molnár Gyöngyi a futam során leesett lováról, Ricárdó, bár tovább nyargalt, és elsőként, de lovasa nélkül ért célba, így az utolsó helyen végeztek.

Évek óta része a Nemzeti Vágta programjának a nemzetközi futam, melynek lényege, hogy olyan nemzetek mérettetnek meg egymással, melyek kultúrájának fontos részét képezi a lovas hagyomány. Az idei évben a magyar versenyző a nyíregyházi Gönczi Rebeka volt, aki az Egyesült Királyság, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Szerbia, Ausztria, Csehország, Kína, Mongólia, Törökország és Suriname képviselőivel versenyzett. Rebekáról tavaly januárban írtunk a Kelet-Magyarország hasábjain, aki a hazai galopp amatőr championja lett. Ranglistavezetőként ő képviselhette az országot az amatőrök Európa-bajnokságán.

A nemzetközi futam döntőjét Kína lovasa nyerte, másodikként Szerbia, harmadikként Szlovénia lovasa ért a célba. A lovasok nem saját paripáikkal, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen.

– A sorsolásnál örültem, hiszen azt a heves vérmérsékletű lovat néztem ki előzetesen, amit én húztam ki – említette Rebeka, aki 38 galoppversenyt nyert már meg eddig.

– Nagy megtiszteltetés volt az országot képviselni. Az előfutamban igyekeztem tartalékolni a döntőre. A finálé előtt megbokrosodott a ló, így nagy erőket kellett mozgósítanom. Ráadásul verseny közben elszakadt a kengyelszíjam, így aztán a negyedik helyezés előkelőnek számít.

A Nemzeti Vágtán két zsoké képviselte Szabolcs-Szatmár-Bereget abban a mezőnyben, amelyet Temerin lovasa nyert meg. A tiszateleki Tóth Erika a Hírös Vágta második helyezettjeként startolhatott a 4. előfutamban.

– Önmagában az is siker, hogy ott lehettem a Nemzeti Vágta legjobb lovasai között, az pedig ráadás, hogy a középfutamba jutottam Csipke hátán. Sejtettem, hogy nem jutok a döntőbe, de így is nagy dolog, hogy a 13. helyen végeztem – összegzett a „Lókötők” Lovas és Szabadidő SE versenyzője.

Többször eldobta magát a ló

A Tisza-tavi Vágtán második ibrányi Frank Csaba most nem Bűvölet nyergében versenyzett. Carismo Carolina azonban nem engedelmeskedett, és a balesetveszélyre tekintettel jobbnak látták, ha nem vesznek részt az előfutamban. Mivel többször is eldobta magát a ló, ezért neki az idei verseny „hanyatt vágta” lett.


Korzó és Országkonyha

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon.

A kishuszár vágtán idén Kolumbán Örs-István, Sepsiszentgyörgy lovasa aratott győzelmet Fatima nevű pónilován. Garai Roland újfehértói színekben indult, azonban az előfutamban a hatodik helyen végzett, így sajnos, ő szintén lemaradt a fináléról.

Az Andrássy úton felállított Vágta Korzóra, a résztvevő települések ételeit és italait bemutató Országkonyhára is rengetegen voltak kíváncsiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában