Helyi közélet

2018.10.26. 11:55

Aki a terrorelhárításra „gyúr”

Nyíregyháza - A városháza Bencs-termében díjazták a Tourist Police legaktívabb résztvevőit.

Nyíregyháza - A városháza Bencs-termében díjazták a Tourist Police legaktívabb résztvevőit.

Zsebtolvajok nyomába eredtek. Az állatparknál vadmacskaként vetették magukat az üldözöttre. Furfangos módszerrel csaptak le a bűnözőkre. Hiába menekült a csirkefogó, a gyors intézkedésnek köszönhetően nem tudott kereket oldani.

Korántsem volt részük hasonló „meleg” helyzetben a Tourist Police program résztvevőinek, számukra a nyáron Sóstó a nyugalom és a béke szigete volt. A rendőrség feladatkörének része a bűnmegelőzés, amire a turisztikai szezonban még komolyabb hangsúlyt fektetnek. Mivel a középiskolásoknak kötelező az ötven órás közösségi szolgálat teljesítése, összeértek a szálak: az érintett fiatalok idegennyelv-tudásukkal segítették a gyanútlan külföldiek kalauzolását.

– Mindig öröm, ha a rendvédelmi szervekkel társadalmi feladatot látunk el – jegyezte meg dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – A rendőrséggel optimális az önkormányzat kapcsolata, a különböző városi rendezvények közbiztonságában is besegítenek. Pozitívum, hogy a munkájukba bevonják a fiatalokat, akik betekinthetnek a mindennapjaikba. Olyan impulzusokat kaphatnak, amiket felnőttként kamatoztathatnak. Csak gratulálni tudok mind a hetvenhat résztvevőnek, közülük most a legaktívabbakat üdvözölhetjük a városházán.

A rendőrség berkein belül évek óta lehetőséget biztosítanak a középiskolásoknak a kötelező közösségi szolgálat teljesítésére.

– Sikerült hagyományt teremtenünk a sóstói információs ponttal: a diákok szívesen választanak bennünket. A Tourist Police programmal a turisták biztonság­érzetét szeretnénk növelni azért, hogy a bel- és külföldi látogatók komfortérzete teljes legyen – fogalmazott dr. Illés László r. alezredes, a városi rendőrkapitányság vezetője. – Eddig az általunk legérdemesebbnek vélt diákokat az iskolájukban az igazgatójuk jelenlétében tüntettük ki, most már a városházán kapnak kiemelt figyelmet. Kihasználtuk a bennük rejlő aktivitást és nyelvtudást, mellyel hasznos szolgálatot teljesítettek az idegenforgalmi szezonban. A NyírVV jóvoltából külön erre a programra egy faház állt a fiatalok rendelkezésére, ahol a többnyelvű szórólapok „készenlétben” voltak.

Azokkal a bizonyos szórólapokkal a jellemző bűncselekményekre fókuszáltak. A preventív munka gyümölcse később érik be. „Kirándulás, fürdőzés alkalmával csak azokat az értékeket vigye magával, melyekre feltétlenül szüksége van!”, „Fürdés idejére ne hagyja őrizetlenül a dolgait, vegye igénybe a fürdőhelyek értékmegőrzőit!” – állt többek között a fotókkal illusztrált összeállításban, feltüntetve a segélyhívót, a Tourist Police telefonos és netes elérhetőségét.

– Nagyon jó közösség alakult ki a Tourist Police programban szolgálatot teljesítők között. Angolul kommunikáltam a szlovák, a román és az angol turistákkal. Bűnmegelőzési céllal szórólapokat is osztogattunk – említette Gulácsi Dóra, az Arany-iskola 12. osztályos diákja.

Kulimár Krisztofer a tokaji középiskola végzőse rendészeti szakon, tehát a rendőrségi munka közel áll hozzá: – A magyarul nem beszélő turistákat angolul kalauzoltuk. A Tourist Police szerint remek kezdeményezés, összekovácsolja a társaságot. Én a régi barátaimmal is találkoztam. Az érettségi után szeretnénk tovább tanulni Miskolcon, a távlati célom a készenléti rendőrség, a terrorelhárítási központban dolgoznék. Erre „gyúrok”, amihez minden bűnmegelőzéssel összefüggő lehetőséget megragadok.

A díjazottak

Antal Zoltán, Gebei László, Gönczi Gergő, Gulácsi Dóra, Kirilla Ketrin, Kulimár Krisztofer, Mészáros Attila, Papp Kitti, Pekk Panna, Zsadányi Kristóf

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában