Helyi közélet

2018.10.04. 10:50

Másfél évtizede indult el a Tiszakönyök Tükre folyóirat

Mándok, Záhony - A négy évfolyamot megélt lap egyfajta közösségszervező médiumként a Tiszakönyök amatőr művészeinek, kulturális csoportjainak nyújtott rendszeres bemutatkozási lehetőséget, fórumot.

Mándok, Záhony - A négy évfolyamot megélt lap egyfajta közösségszervező médiumként a Tiszakönyök amatőr művészeinek, kulturális csoportjainak nyújtott rendszeres bemutatkozási lehetőséget, fórumot.

A Sipos Attila záhonyi fotós-videós, vizuális alkotó kezdeményezésére 2002-ben megalakult Tiszakönyök Művészeti és Kulturális Egyesület a helyi kezdeményezések felkarolását, a kulturális értékek felfedezését és közvetítését tűzte ki célul, egy lelkes csapatot toborozva. Az egyesület által szervezett megannyi kiállítás, vándortárlat és a Tiszakönyök Tükre című folyóirat elindítása rendszeres megjelenési, bemutatkozási lehetőséget kínált a térségbeli festők, grafikusok, költők, írók, fotósok számára. Termékeny kapcsolatokat alakítottak ki a regionális hazai és külhoni társszervezetekkel, valamint lapjuk révén a Diákújságírók Egyesületével is. A rendezvények szervezése és a lapalapítás mellett több kulturális és ismeretterjesztő honlap elindításánál bábáskodtak és a fiatalabb korosztály szárnypróbálgatásait segítették. 2007-ben és 2010-ben még egy-egy terjedelmes tematikus összeállítással jelentkeztek, megjelent számaik pedig ma is hozzáférhetőek a tiszakonyoktukre.gportal.hu oldalon. Legfontosabb szerzőik mások mellett Lakatos Tamás, Mandula József, Pokol Barnabás, Rákosi Katalin, Sipos Attila, Székely Erzsébet, valamint a Dr. Béres József Kollégium ifjú alkotói, diákújságírói voltak, de olyan neves személyiségek is megtisztelték írásaikkal a lapot, mint Balázs Géza, Bakajsza András, Csorba István Kadosa, Minya Károly, Nick Ferenc, Pomogáts Béla, Szayly József, Zajácz D. Zoltán, vagy az Erdélyben élő Dávid Gyula és Vetési László.

- Tancsik Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában