Helyi közélet

2018.12.14. 09:25

Célba ért a Hangélmény

Nyíregyháza - Ismeretterjesztő kiadványok és szépirodalmi hanganyagok is készülnek.

Nyíregyháza - Ismeretterjesztő kiadványok és szépirodalmi hanganyagok is készülnek.

A vakok és gyengénlátók megyei egyesülete arra törekszik, hogy egyenlő hozzáférést biztosítson a látássérülteknek. Ennek érdekében nyitották meg 2009-ben a hangstúdiójukat, ahol ismeretterjesztő kiadványok, szépirodalmi hanganyagok, valamint az idegen nyelvek tanulását segítő speciális tananyagok készülnek. Érzékenyítő tréningeket is tartanak, ezeken bemutatják az érdeklődőknek speciális eszközeiket, a stúdiót, de a Braille-írást is.

Legújabb projektjük a Hangélmény, melynek keretében turisztikai kiadványok készültek angol és német nyelven (Mikó Tímea, dr. Csiky Nándor és Csabai Péter olvasták fel a szövegeket) – a nyíregyházi önkormányzat civil alapjának támogatásával elkészült anyagot Nemes-Nagy Tünde, a szervezet elnöke mutatta be.

Speciális szituáció

– A cél az volt, hogy a látássérültek és olvasási nehézségekkel küzdők olyan kiadványt kaphassanak, amelyen az utazással, szállással, étkezéssel kapcsolatos szituációk jelennek meg. Olyan helyzetek is szerepelnek a hanganyagokon, amelyek kizárólag a látássérülteket érintik, így például az, hogyan lehet kísérővel repülőgépen utazni, vagy hogy vakvezető kutyát felengednek-e a gépre – mondta az egyesület elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában