Helyi közélet

2018.12.13. 11:29

Együttműködés a tanárképzésben

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Tankerületi Központ a jövőben a Debreceni Egyetemmel is együttműködik a tanárképzés területén.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Tankerületi Központ a jövőben a Debreceni Egyetemmel is együttműködik a tanárképzés területén.

Jelentős változásokon esett át 2013–ban a hazai tanárképzés, ennek pozitív hozadékaként pedig kiváló kapcsolat alakult ki a Nyíregyházi Tankerületi Központ és a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja között.

Korábban is fogadtak már debreceni hallgatókat a nyíregyházi iskolák, a jövőben viszont rendszeressé válhat ez a gyakorlat: az eddigi partneri viszony elmélyítését szolgáló együttműködési megállapodást szerdán délután írták alá az érintett felek a megyeszékhelyen.

Még szorosabb kapcsolat

A dokumentumban rögzítették: még az eddiginél is szorosabb kapcsolatot alakít ki a Nyíregyházi Tankerületi Központ és a Debreceni ­Egyetem Tanárképzési ­Központja, mégpedig annak érdekében, hogy az osztatlan tanár­képzésben részt vevő hajdúsági hallgatók egyéves, összefüggő, egyéni iskolai gyakorlatukat nyíregyházi, állami köznevelési intéz­ményekben tölthessék – hangzott el az együttműködési megállapodás aláírásakor.

– Ez a nap egy fontos mérföldkő a tankerületi központ életében, az együttműködés a fenntartásunkban lévő köznevelési intézmények presztízsét erősíti és alátámasztja azt, hogy olyan kiváló oktató- és nevelőmunka folyik intézményeink falai között, melyre a Debreceni Egyetem is felfigyelt – fogalmazott a kontraktus aláírása előtt Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója, aki beszédében kiemelte: a tankerület ezen a területen természetesen a Nyíregyházi Egyetemmel is együttműködik.

Kiemelt figyelem

– A megállapodással megadjuk a „hazatérés” lehetőségét azoknak, akik a Debreceni Egyetemen tanulnak, de a megyénkben laknak. Kiemelt figyelmet kapnak a gyógypedagógusi-képzésben részt vevő hallgatók, nekik, ahogy a további szakokon tanulóknak is sokkal könnyebb lesz hazai terepen eltölteni a gyakorlati idejüket. Remélem, hogy ez az együttműködés beváltja a hozzá fűzött reményeket és olyan tanárok kerülnek majd ki a mi segítségünkkel a Debreceni Egyetemről, akik megállják a helyüket az iskolákban – fűzte hozzá Gaszperné Román Margit.

Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatója a szerdai aláírás előtt kiemelte: intézményük igyekszik minél több partnerintézménnyel együttműködni, nagyon fontos számukra a kapcsolat­építés, szeretnék a jövőben még tovább bővíteni kapcsolatrendszerüket, így nagy örömmel „lépnek frigyre” a Nyíregyházi Tankerületi Központtal.

– Jobb, ha a hallgatók nem azonnal ugranak fejest a „mély vízbe”, hanem egy éven át ismerkednek az iskolával és a környezettel, arról nem beszélve, hogy a gyakorlat után főállású pedagógusként akár az iskolában is maradhatnak – mondta Maticsák Sándor.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában