Helyi közélet

2019.02.08. 13:24

Ahány ország, annyi dohány

Nyíregyháza - Sötét fellegek járták be a dohánytermesztés egét 2016-ban. Akkoriban több tervet is kidolgoztunk. A cigarettagyártókat nem sikerült rábeszélni arra, hogy magyar dohányt vegyenek, ahogy a termelés volumenét csökkentő elképzeléseink sem jöttek be.

Nyíregyháza - Sötét fellegek járták be a dohánytermesztés egét 2016-ban. Akkoriban több tervet is kidolgoztunk. A cigarettagyártókat nem sikerült rábeszélni arra, hogy magyar dohányt vegyenek, ahogy a termelés volumenét csökkentő elképzeléseink sem jöttek be.

- Végül kénytelenek voltunk a nyíregyházi fermentálást, feldolgozást megszüntetni, most pedig azt látjuk: sikerült minimalizálni a veszteséget, sőt, a magyar dohányt beintegráltuk az európai keverékekbe - fogalmazott Fekete Tibor azon agronómiai igazgató azon a dohánytermesztési fórumon, melyet az ULT. Magyarország Kft szervezett pénteken.

- Ahány ország, annyi dohány: a Spanyolországban és az Olaszországban, illetve a Horvátországban és Magyarországon termesztett dohány mutat hasonlóságokat - fogalmazott Fekete Tibor agronómiai igazgató. Szerinte a 2018-as év rendkívül aszályos volt, így a Burley és a Virginia dohány esetében is tizenegy százalékos terméskiesést voltak kénytelenek elszenvedni.

Második évbe lépnek

A szakember beszélt arról is: a cég még 2018-ban egy hároméves projektet indított el, ennek most lépnek a második évébe. Fekete Tibor a dohánytermesztők elmúlt éveire is visszatekintett, mikor úgy fogalmazott: a Virginia termőterülete 2014-ben 6003 hektár volt, míg ez tavaly csaknem a felére (3020 hektár) esett vissza.

- Sokan a Burley dohány végnapjait jósolták, de mint kiderült, van piaca. Az egy másik örömteli dolog, hogy a magyar kormány 2020-ig támogatja az ágazatot, ez nagyszerű, de közösen kell azon dolgoznunk, hogy ez így is maradjon - emelte ki pénteki beszédében Fekete Tibor agronómiai igazgató, aki szerint a magyarországi dohánytermesztés külső támogatás nélkül, piaci alapon nem tartható fent, főként annak fényében nem, hogy az uniós Közös Agrárpolitika támogatásainak mértéke is képlékeny.

A szakember beszélt arról is: a dohánytermesztésben egyelőre nem megoldott az utánpótlás, a fiatalok nem szívesen viszik tovább a családi gazdaságokat, ahogy az innováció és a gépesítés kérdésköre is hagy némi kívánnivalót maga után, ezzel párhuzamosan pedig az input-anyagok (műtrágya, növényvédő-szer) ára is folyamatosan emelkedik.

Fekete Tibor a jó hírt az előadása végére hagyta: az általa képviselt cég a Virginia dohány esetében tíz, a Burley-nél pedig nyolc százalékkal emeli meg a felvásárlási alapárat. Zárásképpen kiemelte: a céljuk az, hogy a magyar dohány a jövőben is meg tudja magát mérettetni az európai piacon, viszont ehhez az szükséges, hogy az ágazat résztvevői kommunikáljanak egymással és figyelembe vegyék egymás érdekeit.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában