Anyagi és erkölcsi megbecsülés

2019.08.14. 17:06

A védőnők munkáját segítik

Laptopot és multifunkcionális eszközöket kaptak a megyeszékhelyen dolgozó védőnők.

Fotó: Pusztai Sándor

A várandósságtól a gyermek iskolás koráig (6-7 év) a védőnők igen szerteágazó és fontos feladatot látnak el. A területi védőnő gondoskodik a nővédelemről, a várandós anyák, a gyermekek gondozásáról, többek között foglalkozik az óvodások ellátásával, az oktatási intézménybe nem járó, otthon gondozott tanköteles korú gyermek gondozásával, családgondozással, egészségfejlesztéssel. Ez komoly adminisztrációs feladatokat ró rájuk, a dokumentációjuknak naprakésznek és pontosnak kell lennie, amihez megbízható eszközökre van szükségük.

– Az egészségügyi alapellátás fejlesztése nagyon fontos a város számára, ezért újultak meg a háziorvosi és védőnői rendelők. Kiemelt célunk, hogy segítsük a védőnők munkáját is, ezért most laptopot adunk 14 védőnőnek, valamint 10 körzetben új, multifunkcionális gép segíti a munkájukat – mondta szerdán dr. Kovács Ferenc a városháza Krúdy-termében. Nyíregyháza polgármester elmondta: a több mint 400 millió forintos projekt második ütemében az egészségügyi alapellátást biztosító intézmények szolgáltatásai és infrastrukturális feltételei korszerűsödhetnek.

– A most átadott eszközökön túl befejeződik a Csillag utca 4-6. szám alatti épület, valamint a Fenyő utca 1. szám alatt lévő, jelenleg körzeti orvosi szolgálatnak helyt adó épület infrastrukturális fejlesztése, energetikai korszerűsítése és akadálymentesítése, valamint az épületekben működő szolgáltatásokhoz szükséges új egészségügyi eszközök beszerzése is.

Anyagi és erkölcsi megbecsülés

– Ezek a fejlesztések és beszerzések kiemelten fontosak egy olyan városban, ahol évről évre nő a születések száma, ez alapozza meg a jövőnket. Így minden, a gyermekek életében meghatározó területen – bölcsődék, óvodák, iskolák újultak meg, sportolás és szabadidő tevékenységek feltételei javultak – folyamatos a fejlesztés – tette hozzá a városvezető, aki arra kérte a városban dolgozó védőnőket, jelezzék, hogy az önkormányzat hogyan és mivel tudja segíteni a munkájukat. – Az anyagi elismerésen, amit a béremelés jelent és az erkölcsi megbecsülésen túl lényeges, hogy önök megfelelő eszközökkel és munkafeltételek között dolgozhassanak – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc.

– Minden védőnőnk – a megyeszékhelyen 38 területi 25 iskolai védőnő látja el a feladatot – számára biztosítjuk az okostelefont, az internet-elérhetőséget és a korlátlan beszélgetést az országon belül. Minden védőnőnek van laptopja, segítjük őket abban, hogy konferenciákon vegyenek részt, vagy előadást tartsanak, támogatjuk szakmai továbbképzéseiket – sorolta Csikós Péter, az egészségügyi alapellátási igazgatóság vezetője. – A védőnőknek minden vizsgálati eredményt programban kell adminisztrálni, a multifunkciós gépre azért van szükség, mert a papíralapú nyomtatványokat be kell szkennelni és elküldeni a központi adatbázisba, de fénymásolást és nyomtatást is biztosít a helyszínen – részletezte az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában