erőt, egészséget!

2019.10.18. 07:08

Új technikák segítik a magyar honvédelmet

A digitális világgal kell megismerkedniük mind a lövészeknek, mind a harckocsizóknak.

Fotó: @DODO FERENC

A haza védelme minden korban nagyon fontos volt, így természetesen napjainkban is az. A kormány két éve jelentette be, hogy Zrínyi 2026 néven tízéves program indul a Magyar Honvédség fejlesztésére. Ezekről a fejlesztésekről rendszeresen tartanak előadásokat katonatisztek Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” című sorozat keretében.

A Zrínyi Miklóstól vett idézet nem véletlen, a katonáknak minden korban kijár a tisztelet, hiszen esküjük szerint a hazát az életük árán is megvédik. Az új fejlesztések érintik a szárazföldi haderőnemet, a digitális technikával kell megismerkedniük mind a lövészeknek, mind a harckocsizóknak.

Jeladó, tablet és kamera

A Magyar Honvédség legújabb fegyverei fogadták az érdeklődőket csütörtök délután a Jósa András Múzeum előtt. A CZ BREN 2 gépkarabély, a CZ P–09 pisztoly, a CZ Scorpion géppisztoly, a Carl Gustaf gránátvető már előre jelezte, hogy aznap a szárazföldi haderőnem jövője lesz a témája a katonai elő­adás-sorozat újabb rendezvényének.

Leépült a hadiipar

Az elkövetkező években várható jelentős fejlesztésekről Molnár Mihály alezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélőségének kiemelt főtisztje tartott előadást az érdeklődőknek. A katonatiszt egykoron a győri katonai gimnáziumban érettségizett, hivatásos katonaként négy misszióban két évet szolgált Afganisztánban.

Az előadásába igyekezett bevonni a közönség soraiban ülő középiskolásokat is, ­akiknek először arról mesélt, hogy milyen haderőnemek s azon belül milyen alaptevékenységek vannak a honvédségnél. Felidézte a Varsói Szerződés megalakulását és felbomlását, valamint Magyarország csatlakozását a NATO-hoz.

Radikálisan megváltozik

– Az elmúlt évtizedekben alig maradt harckocsi a Magyar Honvédségben, a haditechnika elavult, mert nem volt korszerűsítés. Hajdanán Magyarországnak volt egy kisebb hadiipara is, de leépült. Fontos a haditechnika fejlesztése, hogy a biztonsági kihívásoknak megfeleljünk. A fejlesztésre késztet bennünket a gyorsan változó világ, a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság, az instabil országok magatartása, az információs forradalom hatása, az éghajlatváltozás, valamint fenyegető problémát jelentenek azok az erősödő országok is, amelyek nem elégedettek a jelenlegi helyzettel – mondta az alezredes.

Egy olyan korszerű hadsereg kell, ami garantálja az ország biztonságát,

a biztonsági kihívásokra választ ad, megfelel a NATO elvárásainak.

Vajon a megváltozott körülmények között milyen lesz a jövő katonája? A szakember szerint biztosak lehetünk abban, hogy külsőre radikálisan átalakul a digitális technikai eszközöknek köszönhetően.

Az alkaron például digitális műszer lesz, a célzást digitális fegyverkamera segíti, de a katona felszereléséhez tartozik majd hálózati jeladó, taktikai tablet, éjjellátó műszer és digitális sisakrendszer. Az így felszerelt katonát pedig drónok sokasága fogja segíteni.

MML


Felkelteni a fiatalok érdeklődését

– Mikor a honvédséggel elindítottuk ezt a sorozatot, az a cél vezérelt bennünket, hogy népszerűsítsük a honvédelem eszméjét, megismertessük egyáltalán magát a honvédséget a fiatalokkal és a civil lakosokkal – Az elő­adásokat főleg középiskolás diákok hallgatják, akiknek fel szeretnénk kelteni az érdeklődését a Magyar Honvédség iránt – tájékoztatta lapunkat dr. Bene János címzetes múzeumigazgató.

Csütörtökön a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai hallgatták meg az előadást, köztük Kovács Bence 9. osztályos tanuló is: – Nem szeretnék katona lenni, de a hadtörténet mindig is érdekelt. A történelemórákon is ezeket a fejezeteket szeretem a legjobban. A leginkább a modern kor hadtudománya köt le, főleg a lövészet érdekel, ezért a legjobban a második világháború eseményeivel szeretek foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában