Nyíregyháza

2020.07.15. 17:55

Játékos ismerkedés a tudományokkal az Élményközpontban

A szemléletformálás nagyon fontos pillére a projektnek.

Galambos Eszter és Hudák Rebeka lázasan készíti a szívószálépületet

Fotó: Sipeki Péter

Az elmúlt időszakban kirívóan alacsony volt a természettudományos és műszaki diplomát szerzők száma, sőt az e szakokra bekerülő hallgatók között igen magas a lemorzsolódás aránya.

Megyénkben is óriási az igény a szakképzett, természettudományos végzettséggel rendelkező munkaerő iránt, ezen is kíván segíteni a Nyíregyházi Egyetem a Báthori utcában létrehozott Élményközponttal.

Az egyetem nyolc héten keresztül természettudományos tábort szervez, ahol a diákok játékos módon ismerkedhetnek meg a matematikával, a fizikával, a kémiával, a biológiával. Az egyetem és a város önkormányzata EFOP-os pályázat keretén belül teremt ingyenes táborozási lehetőséget a gyerekeknek az egyetem Élményközpontjában. A tábor részleteiről dr. János István, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai docense mesélt lapunknak, s elárulta, a héten fizika- és biológiafoglalkozásokat tartanak.

Fontos a szemléletformálás

– A tábor célja, hogy a természettudományokat közelebb hozzuk a gyerekekhez, hiszen továbbtanuláskor nagyon kevesen választják ezeket a szakokat. Nem csupán egy napközis táborról van szó, hanem havi szakkört és év közbeni foglalkozásokat is tartunk a diákoknak – ismertette a tábor céljait dr. János István. A főiskolai docens hozzátette, a szemléletformálás nagyon fontos pillére a projektnek.

A fő célunk, amely egybevág a kormány törekvéseivel, hogy növeljük a felsőoktatásban a természettudományt választó hallgatók számát, illetve a műszaki szakok népszerűségét is növeljük.

– A legügyesebb gyerekeknek a tehetséggondozás is remek lehetőségeket kínál, hiszen arra is volt példa, hogy a robotikai vonalon versenyeken vettek részt a diákok – tudtuk meg dr. János Istvántól, aki azt is elárulta, eredetileg tíz kurzust terveztek indítani, de sajnos, közbeszólt az élet. – A tízből nyolc tábort tudunk megvalósítani, mivel a koronavírus-járvány miatt voltak olyan iskolák, ahonnan nem érkezett elég tanuló.

A jövő természettudósai

Kedden ellátogattunk az Élményközpontba, ahol dr. János Istvánnak köszönhetően a gyermekek mindenféle érdekességen keresztül ismerkedhettek meg az antropológiával, néhány szobával arrébb, a fizikateremben lázasan készítették a különféle összetett szerkezeteket.

Kormány Levente ötödikes kisdiák, s bár még az iskolában nem tanul biológiát, nem volt kérdéses számára, melyik tudományterület kurzusain szeretne részt venni.

– Nagyon izgalmasnak tartom a biológiát, különböző sejtek modelljeit mutatta meg nekünk a tanár úr, többek között vérsejtek és növényi sejtek műanyag mását vizsgáltuk meg – tudtuk meg Leventétől, aki a mikroszkópos vizsgálatokat is nagyon élvezte. – Nagyon jól érzem itt magam, sokat beszélgetünk és viccelődünk a többiekkel.

– Nagyon érdekelnek a műszaki dolgok és a fizika – hallgattuk kissé meglepődve a szintén ötödikes Fazekas Rékát, aki a fizikakurzusról mesélt lapunknak.

Olyan izgalmas eszközöket készítettünk, mint az elektroszkóp és a szívószálduda.

– Reggel vízirakétát csináltunk a tanár úrral, ami nagyon jól sikerült, elképesztően magasra repült. A palackból készült szerkezetet egy biciklifújtatóval „állítottuk pályára”, de sajnos túl jól sikerült a kilövés, hiszen a rakétánk a szomszédos kertben landolt – mesélte nevetve a fiatal diáklány.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában