Nyíregyháza

2020.10.19. 14:03

Kört ír le, de előre visz az új beruházás (képek, videó)

Hétfőn délelőtt hivatalosan is átadták a Korányi Frigyes utca és a Csaló köz kereszteződésében épült új körforgalmat.

Fotó: Ungi Lajos

Mintha egy nyugat-európai kisváros lakó-pihenő övezetében járnánk, olyan közlekedési körülmények, és főleg nyugodt járművezetők fogadtak bennünket hétfőn, amikor dr. Kovács Ferenc polgármester hivatalosan is bemutatta a sajtó jelenlétében a Korányi Frigyes utca – Csaló köz csomópontban megépült új körforgalmat. Se dugó, se tülekedés, a forgalom mégis zökkenőmentesen haladt át, ami korábban nem volt itt jellemző, számos balesetveszélyes helyzetet is teremtve. Ebben az évben ez már a harmadik, aminek nyilvánvalóan minden környéken élő, de az arra közlekedők is örülhetnek.

A körforgalom konkrétan 275,7 millió forintból valósulhatott meg, az összköltség viszont 833,5 millió, hiszen mintegy 2,7 kilométer hosszan a Korányi Frigyes utca ugyancsak megújult. Mindez egy olyan pályázati csomag részeként, amelynek másik fontos eleme – a Szarvas utca, Vécsey köz és a Móricz Zsigmond utca közötti szakasz felújítása 137,9 millióból – már tavaly lezárult.

– Az közlekedési infrastruktúra fejlesztését Nyíregyházán még 2011-ben elkezdtük, a város elmaradása talán ezen a területen volt a legnagyobb – mondta el lapunknak dr. Kovács Ferenc.

– A tennivaló több részből tevődött össze: Már a LEGO gyár miatt is fontos volt a Nyugati elkerülő megépítése, mára viszont ott tartunk, hogy mindössze 15-16 kilométer hiányzik ahhoz, hogy egy 61 kilométeres körgyűrűje legyen Nyíregyházának, ami nem rossz pozíció. Még a Nagykörúton belül is maradtak aszfaltozatlan utak, összes nyolcat kellett szilárd burkolattal ellátnunk, de nem hagyhatom ki az Univerzum mögötti parkoló áldatlan állapotainak a felszámolását sem.

– Harmadikként a közlekedési csomópontok következtek, az ezeknél kialakult áldatlan forgalmi helyzet rendezése a sok baleset és a közlekedést zavartalanná tétele érdekében vált halaszthatatlanná.

Összesen 12 új körforgalmat építettünk 2013 óta, az elsőt még a Víztorony mellett, a Szarvas utca –Arany János utcai csomópontban. De nem hagyhatom ki a Szegfű utca kétsávosítását mindkét oldalon, vagy a Mező utcai csomópont kialakítását sem

– emelte ki a legfontosabb eredményeket a polgármester.

A mostani beruházás kapcsán – ennek a folyamata 2017 szeptemberében indult el, 2018 áprilisában kötötték meg a támogatási szerződést, és kezdődött el a tervezés – elmondta: nem volt egyszerű dolguk. Egyfelől komplex feladatot jelentett. A projektcsomag részeként 420 méter járdát építettek az Eperjes utcától, 51 facsemetét ás 694 cserjét is elhelyeztek, valamint sok volt a közmű, és meg kellett oldani a gyalogos- és kerékpáros forgalom átvezetését is. Másfelől térképészeti gond is adódott: egy kis területrészről kiderült, hogy nem a város tulajdona. Végül – a rátelepedő politikai ellenkampány ellenére – gyors kisajátítási eljárással, minimális összegért sikerült megszerezni a tulajdonjogot, így a körforgalom megépülhetett.

Nem állunk meg itt. Nemrég bejelentettük, hogy két újabb körforgalom megépítését tervezzük. Az egyik a Vasvári Pál utca – Stadion utca – Hímes utca kereszteződésben, a másik pedig a Kállói utca – Tünde utca kereszteződésében kap helyet.

– Ezekkel a megvalósult és még megvalósuló beruházásokkal Nyíregyháza közlekedése teljesen megváltozott, méghozzá előnyére – zárta mondandóját a városvezető.

MJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában