filmhíradó

2021.03.21. 16:58

Ablak a múltra – ilyen volt a város és a színháza 40 éve (videó)

Száz év után lett állandó társulata a színháznak, csodálatos városképekkel fűszerezett beszámoló készült róla a filmhíradóban.

Forrás: filmhiradokonline

Nyíregyházi színielőadásokról már 1831. júniusából származnak helyi híradások, bár ekkor még nem volt önálló színházépülete és önálló társulata sem városunknak.

A ma is álló kőépület Alpár Ignác tervei alapján csak több évtized múlva, 1894. február 6-án, az egykori Széna piacon nyílt meg. A Móricz Zsigmond Színház önálló társulatának alapítására pedig csaknem 100 év elteltével, 1981-ben került sor.

A híradósok 1982 januárjában látogattak a városba, és a színházról szóló riport mellett, a mai nézőnek hihetetlenül izgalmas képanyagot készítettek Nyíregyháza utcáiról, a forgalmas Dózsa György útról, a város frissen átadott büszkeségéről, az új művelődési házról, és a korszellemnek megfelelve, természetesen az új panelházakról.

Bozóky István, a színház alapító-igazgatója, a híradó képkockáján
Fotó: filmhiradokonline

Az archív felvételen Bozóky István színművész, a teátrum első igazgatója beszél a Móricz Zsigmond Színház szerepéről a környék kulturális életében, majd, ha már említettük a korszellemet, a megyeszékhely üzemeinek munkásai méltatják az újonnan alakult társulatot.

A filmfelvétel második részében a színház kulisszái mögé nyerhetünk bepillantást, Bárány Frigyes, az azóta legendává vált alapító tag beszél az új társulattal kapcsolatos érzéseiről, majd az épp akkor futó, Úri muri című előadásból láthatunk részleteket, Bárány Frigyes partnere a színpadon Jancsó Sarolta volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában