Nyíregyháza

2021.05.27. 07:14

Kétszer jelzett az érzékelő

Kis odafigyeléssel elkerülhető a mérgezés és a tragédia.

KM

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy Sólyom utcai társasházi lakáshoz vonultak a nyíregyházi hivatásos tűzoltók kedden, ahol zárt ajtók mellett végzett mérések nem mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét. A beavatkozók biztosították a helyszínt a gázszolgáltató szakemberének kiérkezéséig. Egy Szarvas utcai szociális intézményben is megszólalt a jelzőkészülék.

Senki sem sérült meg

A nyíregyházi hivatásosok mérései alacsony koncentrációban mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberei mindkét esetben lezárták a helyiségekben működő gázkazánokat, és azok használatát a felülvizsgálatig megtiltották. Egyik helyszínen sem esett bajuk a lakóknak – tájékoztatta lapunkat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata. Felhívták a figyelmet arra, hogy három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a CO-mérgezések, esetleges tragédiák.

Fontos lépések

A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást. Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt is be kell szereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.

A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel ellen­őriztetni kell. Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik – tanácsolta a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában