Nyíregyháza

2021.07.26. 14:24

Videó: Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése

A felvételezés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves és nem megfelelően gyomirtott területeket, táblaszéleket is dokumentálják.

Fotó: SZSZBMK

Kisrepülőgép szállt fel ma a Nyíregyházi Repülőtérről, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal munkatársai a levegőből ellenőrizhessék a megyeszékhely és a környékbeli települések határainak parlagfüves szennyezettségét.

Szarka Lajos

A földhivatali mezőgazdász és a növényvédelmi felügyelők a későbbi eljárás lefolytatása érdekében a magasból észlelt parlagfüves területeket bemérik, jegyzőkönyvezik, és lefotózzák. A felvételezés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves és nem megfelelően gyomirtott területeket, táblaszéleket is dokumentálják. Az első tapasztalatok szerint a gazdák jogkövetően törekednek a parlagfüves területek visszaszorítására, amelyet az is segít, hogy tavaly óta a kukoricatáblák kezelésére is van már engedélyezett és nagy hatékonysággal használható vegyszer.

Szarka Lajos

A kormányhivatal szakemberei szeptemberig mind légi, mind földi szemlézés útján folyamatosan ellenőrzik a megye teljes területét és szükség szerint eljárást kezdeményeznek a parlagfüves területek földhasználói illetve tulajdonosai ellen. A növényvédelmi bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, a fertőzött terület nagyságától függően.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában