oltás

2021.11.03. 11:30

Védőoltás: Rábízzák a döntést a dolgozókra

Továbbra sem lehet majd felmondani senkinek sem azért, mert nincs beoltva.

TG, JG

A megkérdezett cégvezetők és polgármesterek a dolgozóikra bízzák, felveszik-e az oltást

Fotó: Illusztráció: MW-archív

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a hazai cégek és önkormányzatok jogot kaptak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást – erről Gulyás Gergely beszélt a múlt heti Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy továbbra sem lehet majd felmondani senkinek sem azért, mert nincs beoltva, azonban a munkavégzés feltételéül szabható az oltás – és aki nincs beoltva, azt ugyan állásban kell tartani, de fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni.

Körképünkben megyei vállalkozásokat és önkormányzatokat kérdeztünk arról, dolgozóik számára előírják-e majd a koronavírus elleni védőoltást. Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, a szervezet megyei elnöke lapunknak elmondta: a be nem oltott munkavállalók veszélyeztethetik munkatársaik egészségét, ezért szerencsésebb lenne, ha központi rendelkezést hoznának az oltatlanok munkavégzéséről.

– Ezt a komoly döntést hárítja át most a kormányzat a vállalkozások vezetőire – tette hozzá Czomba Csaba.

– A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége még nem alakított ki közös álláspontot azzal a kormányzati bejelentéssel kapcsolatban, hogy a vállalkozások előírhatják a munkavégzés feltételeként a védőoltás meglétét – kezdte lapunk tájékoztatását Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, a szervezet megyei elnöke, aki szerint a bejelentés váratlan és meglepő volt.

– Ezzel a kormányzat rendkívül nehéz helyzetbe hozza a vállalkozások vezetőit. Járványügyi szakértelem híján nem sok vállalkozásvezető van erre felkészülve, ráadásul a folyamatos munkaerőhiánnyal küszködő vállalkozások nem tudják nélkülözni a dolgozóikat. Tudjuk, hogy a be nem oltott munkavállalók veszélyeztethetik munkatársaik egészségét, ezért szerencsésebb lenne, ha központi rendelkezés döntene az oltatlanok munkavégzéséről. Ezt a komoly döntést hárítja át a kormányzat a vállalkozások vezetőire – reagált megkeresésünkre Czomba Csaba.

Figyelik az adatokat

– A terveinkben jelenleg nem szerepel, hogy kötelezővé tegyük a koronavírus elleni védőoltást dolgozóinknak. Folyamatosan figyeljük a járvány alakulását, és a tapasztalt trendeknek megfelelően hozunk döntést a vírus elleni védekezésről – tudtuk meg Siket Lóránttól, a nyíregyházi LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs vezetőjétől.

Megtudtuk: a nyíregyházi gyárban a járvány elején, tavaly márciusban megalakult egy helyi vészhelyzeti csoport, amely hetente többször ülésezik, s feladata a biztonságos munkakörnyezet megteremtése, az üzleti tevékenység folytonosságának biztosítása.

– Önkéntes információk alapján azt látjuk, hogy az átoltottság terén az országos védettségi szintet meghaladjuk – tette hozzá Siket Lóránt. – Aki nem igazolja, hogy rendelkezik védettséggel, annak hetente egy tesztnek alá kell vetnie magát gyárunkban – ennek költségét a vállalat viseli –, csak negatív teszteredménnyel veheti fel a munkát. A Jósa András Oktatókórházzal együttműködve szervezetten segítjük kollégáinkat az oltás felvételében: munkaidőben mehetnek el az oltópontra, az oda-vissza utat is megszervezzük. A maszk viselése gyáregységünkben ajánlott, illetve az új kormányrendelet értelmében buszainkon már kötelező is – sorolta a LEGO kommunikációs vezetője.

Név nélküli felmérés

– A Michelin Hungária te­lephelyein folyamatosan figyeljük a járványügyi ada­tokat. A törvényi szabályozás és a hazai adatok alapján egy magyarországi vezetőkből és szakértőkből álló csapat határozza meg és vizsgálja felül a járványügyi szabályainkat. Ezek a döntéseink mind az 1300 magyarországi ­michelines munkavállalónkra érvényesek. Dolgozóinkról nem gyűjtünk név szerinti védettségi adatokat, név nélküli felméréseinkből azonban tudjuk, hogy jelenleg dolgozóink kétharmada védett – tudtuk meg dr. Nemes Attilától. A Michelin nyíregyházi üzemének vezetője elmondta, bár a leghatásosabb védekezési módnak a védőoltást tartják, elismerve dolgozóik egyéni döntési felelősségét, jelenleg nem teszik kötelezővé a védőoltás felvételét.


Magas az átoltottság

– Nincs tervben, hogy kötelezővé tesszük az oltást – mondta lapunknak Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere.

– Az óvodákban és az idősek otthonában valamennyi dolgozó mindkét oltást megkapta, van, aki már a harmadikat is felvette. Az önkormányzatnál is nagyon magas az átoltottság.

Rakamazon sem tervezik, hogy kötelezővé tennék a védőoltások felvételét.

– Az önkormányzatnál az intézményeinkben dolgozók esetén korábban sem kellett kérni a dolgozókat, hogy vegyék fel a Covid elleni oltásokat – mondta Bodnár László, a város polgármestere. – Mindenki önállóan dönthetett arról, beadatja-e a vakcinákat, de a mások iránti felelősség és önmaga védelme érdekében legfeljebb egy-két olyan ember lehet, aki még nem oltatta be magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában