Nyírvasvári

2023.07.16. 21:17

Bejártuk a régiségszobától a tanulmányi raktárig az utat

Múltunk megismerése, hagyományaink őrzése, továbbadása a jövőnk záloga.

Szon.hu

Forrás: iskola

A Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával, a 2022/2023-as tanévben tehetségsegítő program valósult meg a Sóstói Múzeumfalu, a Nyírvasvári Általános Iskola és a Debreceni Egyetem együttműködésében. Egy pályázatnak köszönhetően az 5–6. osztályos diákjaink hétről hétre kis „muzeológusokká” váltak. Kállai Beatrix múzeumpedagógus, gyűjteménykezelő és lelkes munkatársai vezették be őket a néprajzkutatás rejtelmes világába, miközben közelebbről megismerték az iskolánk „régiségszobájában” összezsúfolt használati tárgyakat. Sokrétű tudással, számos kompetenciával gazdagodtak, miközben katalogizáltak, a műtárgyvédelem alapelveivel és módszereivel, a raktározás rendjével és szabályaival, valamint a kiállításrendezéssel ismerkedtek. Arra is lehetőségük nyílt, hogy településünk folklórkincsei közül néhány népmesét meghallgassanak, hiszen ezeket a Jósa András Múzeum Néprajzi Adattára a napjainkig megőrizte. 

Értelem és érzelem 

Iskolánk képviseletében Fóris Judit és Pállné Kiss Edit pedagógusok koordinálták a mindenki számára érdekes, élménydús projektet. A közös munkába a Debreceni Egyetem néprajz szakos hallgatói is bekapcsolódtak. Az iskolában és a Sóstói Múzeumfaluban a munka mellett budapesti kirándulással, a múzeumfaluban eltöltött családi nappal lettek gazdagabbak. 
A projekttel, amellett, hogy tanulóink értelmi és érzelmi intelligenciája fejlődött, régi adósságunkat törlesztettük a gyűjtemény megálmodójának, Szép László tanár úrnak. A mennyei katedráról bizonyára örömmel látja, hogy az általa 50­-60 évvel ezelőtt összegyűjtött használati tárgyak nem merültek feledésbe. Sőt, a XXI. században az „alfa-generáció” gyermekei a mai felgyorsult világban lelassulnak, lecsendesednek, kezükbe vesznek egy régi tárgyat, megismerik az eszközök nevét, használatának mikéntjét. Milyen óriási dolog ez! Az okostelefonok virtuális világában megfogni egy tárgyat, amit emberi kéz készített, aminek története volt, amihez érzelmek kötődtek! 
Hisszük, hogy a létrehozott tanulmányi raktár a jövőben nem csupán a hon- és népismeret tantárgy oktatását segíti, hanem eleink hagyatékának ápolását is. Múltunk megismerése, hagyományaink őrzése, továbbadása a jövőnk záloga. Ezért a régi tárgyakat továbbra is szeretnénk felkutatni, hogy tovább bővüljön a meglévő gyűjtemény. Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket mindazoknak, akik ebben a pályázatban részt vettek. Külön köszönet Baloghné Szűcs Zsuzsanna területi múzeumigazgatónak a program megvalósításában nyújtott segítségéért, valamint Kosztyu Brigitta muzeológusnak, a projekt megálmodójának. 

Majoros Mária 
tagintézmény-vezető 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában