Zajta

2023.11.25. 08:44

Petőfi nem feledte Zajtát, a falu sem feledi a költőt

Petőfi Sándor a Kerényi Frigyeshez írt egyik úti levelében 1847-ben a következőket írta, amikor Beregszászról Szatmárnémetibe utazott: „ Csekétől Szatmárig érdektelen falukon visz keresztül az út. Neveik sem jutnak eszembe, noha már több ízben jártam erre. Csak kettőre emlékszem, Zajta az egyik, a másik Peleske. ”

Szon.hu

Nem sok település mondhatja el magáról, hogy a nevét Petőfi Sándor megörökítette. Zajta és a napjainkban Romániában található Peleske hálás ezért, s mind a két településen emléktáblát avatnak a költő tiszteletére  a zajtai német nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére 2023. november 25-én.  Az ünnepségsorozat Zajtán kezdődik 13 órakor, a római katolikus plébánia falán leplezik le az emléktáblát, majd utána Peleskén is megemlékeznek a magyar költészet egyik legnagyobb alakjáról.

Kép: A Zajtát Peleskével összekötő úton Petőfi Sándor is közlekedett, igaz, akkor még földút kötötte össze a két települést, s államhatár sem volt közöttük | Archív fotó: KM  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában