Nyírtelek

2024.02.10. 13:21

Hóhelyzet: Átérezték a helyzet súlyát, összefogott a lakosság Nyírteleken

Negyedszázaddal ezelőtt, 1999. február 10-én annyi hó esett, hogy szinte megbénult a megye.

Dankó Mihály

A rengeteg hó eltakarításához traktorokra is szükség volt

Fotó: Olvasónktól

A hó Nyírteleket is elzárta a külvilágtól 1999  februárjában. Hosszabb ideig nem volt áram, nem működtek a telefonok, a vonat sem közlekedett, a 38-as főút pedig járhatatlanná vált. A polgármesteri hivatalban 24 órás ügyeletet tartottak, a feladatokat a képviselő-testület tagjai koordinálták. Egy combnyaktöréses beteget és egy terhes nőt is ki kellett menteni, s bejuttatni a kórházba, sajnos egy 24 éves fiatalember életét vesztette: Nyírtelek központból gyalog ment haza Ferenctanyára, útközben érte a halál.

Mindenki helytállt 

A helyi orvosok, ha kellett, gyalog vagy traktorral, esetleg katonai lánctalpassal jutottak el a betegekhez. A sokszor kilátástalannak tűnő helyzet ellenére az összefogás eredményeként mindenhová megérkezett a kenyér, a tej, s a legalapvetőbb élelmiszerek, Dankóbokorba az egyik betegnek helikopterről dobták le a gyógyszert. A felhívások ellenére többen is útra keltek: sokszor éppen őket kellett menteni. A helyi honvédség katonai gépekkel, s jól szervezett munkával járult hozzá a nehézségek leküzdéséhez. Mindenki átérezte a helyzet súlyát, mindenki kivette a részét a hó eltakarításából, az összefogás eredményeként pedig a település úrrá tudott lenni az extrém körülmények okozta problémákon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában