Hóhelyzet

2024.02.10. 13:08

Elakadt járművek, megfagyott emberek - Megbénult az egész megye

Járhatatlan utak, külvilágtól elzárt települések: ez történt 25 éve.

Száraz Anita

Több száz jármű akadt el az utakon

Fotó: KM-archív

Vannak, akik a hószünet és a sok szánkózás miatt emlékeznek a 25 évvel ezelőtti eseményekre, másoknak az autómentes utak jutnak az eszükbe és vannak, akiknek az üres polcok és a nehézségek maradtak meg az 1999-es februárból. Negyedszázaddal ezelőtt, 1999. február 10-én annyi hó esett, hogy szinte megbénult a megye. A Nyírségben 25-30, a szatmári és beregi részen 30-35 centiméter hó esett rövid idő alatt. Utak váltak járhatatlanná, településeket zárt el a hó a külvilágtól. A honvédség helikopterekről dobta le a kenyeret és a gyógyszert az érintett falvakban, akadozott a vérellátás, a megye egy részén napokra leállt a busz- és vonatközlekedés, még temetéseket is el kellett halasztani. Mivel a mentők nem jutottak el az elzárt településekre, több súlyos beteget helikopterrel szállítottak kórházba, nyolcan pedig megfagytak, s az élet csak egy hét után tért vissza a rendes kerékvágásba.

Harckocsik, helikopterek 

Február 9-én kezdett el esni a hó, a közútkezelő tette a dolgát, s nem volt fennakadás – az igazi problémák másnap kezdődtek. A 36-os úton Tiszavasvári és Nagycserkesz között egy kamion teljesen elzárta a forgalmat. A helyszínre érkezett egy daru, de nem tudta kimenteni, sőt, egyre több lett az elakadt jármű, a közút marógépei is ott rekedtek. Összesen 574 jármű zsúfolódott össze, bennük mintegy 800 felnőtt és gyerek. Az elakadt járművekben utazott egy 9 hónapos csecsemő, és több dialízisre váró beteg is – őket azonnal ki kellett menteni. Nagyon sok állattartó telepet, bokortanyát hófal vett körül, ezekre a helyekre csak nagy nehézség árán lehetett eljutni. Komoly gondot jelentett a betegek és a kismamák kórházakba juttatása: összesen 120 beteget vittek helikopterrel vagy harckocsival különböző egészségügyi intézményekbe. A dialízisre szorulókat benntartották, ami óriási munkát jelentett az intézményeknek. Több helyen iskolaszünetet kellett elrendelni, hiszen sem a pedagógusok, sem a diákok nem tudtak eljutni az intézményekbe. Összesen 73 település volt rövidebb-hosszabb időre elzárva a külvilágtól, a helyzet kezelésére 10 darab T–72-es harckocsi, 4 harckocsimentő és sok páncélozott szállító, nehézvontató, harci eszköz érkezett a megyébe.

Gyalog indult haza – megfagyott 

Sajnos a rendkívüli időjárásnak halálos áldozatai is voltak. Február 11-én egy idős hölgy combnyaktörést szenvedett és meghalt, egy nyírtelek-ferenctanyai fiatalember pedig megfagyott, Nagyszálláson egy hatvanas éveiben járó férfit találtak holtan. Ő a telkére ment ki, hogy a nyulait megetesse, de elfáradt vagy rosszul lett, s leült egy villanyoszlop tövéhez – ott találtak rá a holttestére. Ibrány-Homoktanya közelében ugyancsak fagyhalált szenvedett egy gyalogosan hazaigyekvő férfi, míg Vadastanya környékén egy negyvenes éveit taposó, ugyancsak hazafelé tartó férfi fagyott meg. 
De szerencsére voltak olyan esetek is, amelyek jól végződtek. Február 13-án érkezett a bejelentés a rendőrségre, hogy Kazárbokorban eltűnt két favágó, a keresésükre indult harckocsi pedig elakadt. Másnap a rendőrségi helikopter megtalálta őket, s kiderült: elegendő élelem volt náluk, az erdőhöz közeli tanyán volt a szállásuk, s azt üzenték a hozzátartozóiknak: nem kell aggódni értük, jól vannak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában