Dongó együttes

2020.01.05. 21:08

Egy pint a skót sörből és egy szép régi dal

A magyar irodalom gyöngyszemei mellett Robert Burns verseit is megzenésítették.

Tavaly novemberben a Prima-díjak átadóján is muzsikáltak

Fotó: Sipeki Péter

Nincs olyan hónap, sokszor hét, hogy lapunk valamelyik oldalán ne írnánk róluk, ha csupán egy rövid hír erejéig is. Számos meghívást kapnak, ünnepek, falu- és városnapok gyakori vendégei. Aligha akad ma a megyében – vagy akár a megyehatárokon túl –, aki még ne hallotta volna őket muzsikálni, olykor andalítóan „döngicsélni”, ahogy egy szorgalmas dongóhoz illik. Márpedig a Dongó együttes szorgalmához nem férhet kétség. Eddig hat albumot jegyeznek – ami közel 100 eredeti szerzeményt jelent –, és már gőzerővel tervezik a hetediket, nyolcadikat, ami bármely zenekar becsületére válna. Nem csoda tehát, hogy a Dongó együttes 2019-ben felkerült a megyei Prima-díjra jelöltek listájára. Ha nem ennyire erős, más műfaji kategóriákat képviselő jelöltekkel kell „megmérkőzniük”, talán a Primák triászába is bekerülnek, ám így is sikerült egy vállalkozói különdíjat elhozniuk.

Vezetőjük, Balázsi Gyula 1999 óta áll az együttes élén. A civilben vegyészmérnök muzsikus remekül bánik a gitárral, és a lemezeken megmutatkozó kulturális hagyomány és érték egyik meghatározó képviselője.

Az első sikerek

– Kezdetben hárman, Bálint Pál, Martinovszky István és jómagam muzsikáltunk együtt ifjúsági klubokban, táborokban, különféle rendezvényeken. Főképpen protest songokban „utaztunk”. Először 1982-ben hívtuk fel magunkra a figyelmet Székesfehérvárott, egy országos dalostalálkozó dobogójának a második fokára állva, majd 1985-ben egy Békedal pályázaton bekerültünk a legjobb 12 dalszerző közé. A Dallal a békéért című számmal egy kazettán lehettünk például Varga Miklós Vén Európájával.

Megfiatalodott a zenekar

Később játszott velünk Járdán Károly, Jónás Tibor, majd Vannai László és Romanovits István – ez utóbbi már zenét is írt –, és lassan a versmegzenésítés irányába fordultunk. Úgy gondoltuk, a vers önmagában magas színvonalat képvisel, és mi erre az értékre akartuk ráépíteni a dalainkat – indultunk el Balázsi Gyulával a gyökerektől.

Első lemezükkel, az Ugróiskolával stílszerűen sikerült beugraniuk az előadóművészek sorába, azután kiváló együttessé avanzsáltak, felfigyelt rájuk a Kaláka együttes. Ám az igazi kitörés csak 1999 után jött el, további lemezek sorát indítva, a csapat fiatalítása is akkor kezdődött. Az utolsó mohikán, Balázsi Gyula mellett ma is jól képzett társakat találunk, úgymint a hegedűk és ritmushangszerek szelídítőjét, Fazekas Bernadettet, az oboán és furulyákon játszó Kerék Annamáriát, a gitároknál pedig Papp Csabát és Korponai Tibort. Tibor a mandolinnal és a szintetizátorral is jó viszonyt ápol. Valamennyien énekelnek, koncertjeiken időnként a blockflötét és a harmonikát is megszólaltatják.

– Ma már nem könnyű a klipeken felnőtt, minél látványosabbra és pergőbbre vágyó fiataloknak megfelelni, mély mondanivalót is kínálva. De Nemes-Nagy Ágnes, Kányádi Sándor vagy Zelk Zoltán verseit azért még ma is sokan szeretik, és nem csak a gyerekek.

– A Napsugárhívogató című albumunk aranylemez lett, nincs olyan év, hogy ne kerülne elő a rádióban, és az új lemezeinkkel – amelynek a felvételénél a régi zenészek is közreműködtek – nemegyszer a televízió képernyőjére is felkerültünk.

Mesejátékot is írtak

Mivel sok olyan számuk volt, ami egy-egy téma köré szerveződik, Hópelyhek tánca címmel összegyűjtöttek egy csokorra való, a karácsonyi ünnepkörhöz illő dalt, az Itthon ez hazában 50 percben foglalja össze a magyar történelmet. A Hazát féltő című (szintén bearanyozódott) lemezük zenei anyaga pedig – némi verses és néptáncos körítéssel – méltó alapanyaga lehet egy-egy március 15-ei vagy egy október 23-ai ünnepségnek. Legutóbb a tokaji közönséget kápráztatták el október 23-án, bevésve nevüket a hegyaljai közönség emlékezetébe is.

– Nem nagyképűség, de másnak ilyen típusú műsorai nincsenek, mint ahogy Robert Burns verseinek megzenésítésére sem vállalkozott eddig még senki rajtunk kívül. És már készül a felnőtteknek is szóló Paripám csodaszép pejkó című lemez, és hamarosan album lehet a Pávamese című új mesejátékunkból – pillantottunk a jövőbe.

Az utóbbihoz csak annyit, hogy az interaktív, a gyerekeket megmozgató mesejátékot a szerencsések már láthatták a Sóstói Múzeumfaluban, és megtapasztalhatták, hogy a Dongó együttes tagjai prózában sem tehetségtelenek, remekül kamatoztatják az eddig rejtett színészi képességeiket.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában