tuba

2020.01.15. 08:36

Fújhatja, aki erről lemarad

A nyíregyházi művész jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tubása.

Szentpáli Roland szülővárosában, Nyíregyházán ad koncertet január 23-án, csütörtökön 18.30-tól a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében.

A népszerű tubaművész 12 éves korában kezdte zeneiskolai tanulmányait a Vikár-iskolában eufóniumon (baritontubán), majd egy évvel később már tubán folytatta. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulója volt 1991 és 1995 között. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója 1995-től. Nemzetközi szinten Roger Bobo, Mel Culbertson, Manfred Hoppert és Sam Pilafian kurzusain vett részt, és számos külföldi ösztöndíjat nyert.

Mesterkurzusok

Több nemzetközi szólóversenyen ért el első helyezést, és zeneszerzőként is nagyon aktív. Sokféle stílusban komponált számos művet tubára, kamaraegyüttesre és nagyzenekarra is. Saját, zenekarra és tubára írt tubaversenyét adta elő Budapesten 1994 februárjában, ezt élőben közvetítette a televízió.

Műveiből felvételt készített a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara mellett többek között a Hong Kong Young Musicians’ Wind Orchestra, a Sydney Camerata és a Dohnányi Szimfonikus Zenekar is. Első szóló CD-je, az I Killed My Lips négy saját kompozíciót is tartalmaz.

Szólista és zeneszerzői elfoglaltságai mellett Szentpáli Roland jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tubása. Rendszeresen tart mesterkurzusokat az USA-ban, Dél-Amerikában, Japánban és Európa országaiban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában