Nyíregyháza

2023.05.29. 07:26

Eddig nem ismert csodás világ

Fontos, hogy ezeket az országban egyedül álló településeket mások is megismerjék, értékeiket megőrizzük.

Forrás: Fotó: Szolnok Katalin archívuma

 A „Nyírségi bokortanyák értékei a 21. században – tanyakutatás tapasztalatai alapján” címmel kötetbemutatót tartottak a napokban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Mint ismert, a nemrégiben megjelent könyvben a tirpák bokortanyák (pl. a Nyírtelek és a hozzátartozó, Nagycserkesz és a körzetében lévő települések) szerepelnek. A kutatók emellett ellátogattak a bokortanyák „perifériáján” lakóhelyekre is. A csoportot a Nyíregyházi Egyetem hallgatói és tanárai alkották, akiknek több helybeli is segítette a munkáját. A szépszámú megjelent vendéget először a könyvtár munkatársa, Szolnok Katalin köszöntötte, s egyben bemutatta a kiadvány szerkesztőit, Bene Jánost és Hágen Ádámot.

Találkozás a csodával

Az elvégzett munkáról és az ott szerzett tapasztalatokról, élményekről, illetve magáról a kötetről a csoportvezetők, dr. Márton Sára a kutatás vezetője, főiskolai tanár, Bácskainé dr. Pristyák Erika főiskolai docens, Nyilas Orsolya mesteroktató, Körei László PhD-doktorandusz számoltak be. Ismét elhangzott, hogy mennyi új dologgal, eddig nem ismert csodával találkoztak. Fontos, hogy ezeket az országban egyedül álló településeket megismerjék, értékeiket megőrizzük, s mások is megértsék az itteni embereket.

S, nagyon lényeges következtetés az is, hogy tovább kell folytatni a feltáró munkát, hisz Nyíregyháza körzetében még számtalan tanyabokor várja, hogy sikereiről, a „létfenntartásért folytatott harcban” elért eredményeiről, hírt adjon a nagyvilágnak. Mindezt a jelenlévők közül több hozzászóló is megerősítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában