Tiszalök

2023.10.02. 13:55

Emlékezés a hadifoglyokra

A tiszalöki vízerőmű építői fellázadtak az embertelen körülmények miatt.

Szon.hu

Hadifoglyok is dolgoztak az erőmű építésén

Forrás: Fotó: KM

Lenyűgözi az embert a tiszalöki vízerőmű monumentális épülete. Ma már egyre kevesebben tudják, hogy a duzzasztómű építése idején az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) Tiszalökön működtette egyik kényszermunkatáborát. Ide többségében olyan, a II. világháborúban katonának besorozott, a szovjet hadifogságból visszatért magyarországi németeket irányítottak, akik közül sokat háborús bűnösnek nyilvánítottak és megfosztottak magyar állampolgárságától. Az embertelen körülmények között élő mintegy 1000-1500 internált 1953. október 4-én munkamegtagadással próbálta kikényszeríteni szabadulását. Az ÁVH-sok tüzet nyitottak rájuk, a sortűzben öten meghaltak, sokan megsebesültek.
A halálos sortűznek az idén van a 70. évfordulója. Az ünnepi megemlékezést október 4-én, szerdán 15 órától a Hadifogoly emlékkiállításon rendezik meg a volt napközi épületében a város önkormányzata és a Tiszalöki Városi Könyvtár és Művelődési Ház szervezésében. Beszédet mond dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, majd a Teleki Blanka Szakképző Iskola tanulói adnak műsort. A résztvevők közös imát is mondanak Lőrinczyné Harászi Andrea református lelkész vezetésével.
A megemlékezés ezután a tiszalöki vízerőmű hadifogoly építőinek emlékművénél folytatódik. Elhelyezik a kegyelet koszorúit, tárogatón játszik Szilágyi Tímea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában