Spartan Race

2021.11.07. 07:00

A megállíthatatlan a kontinensbajnoki bronz után háromszöget is szerzett

Borza Helga szeretne hosszabb távokat futni és persze indulna a világbajnokságon.

Mán László

Egyre népszerűbb a Spartan Race. Nem véletlenül, hiszen igazából nem kell hozzá istenadta tehetség, az akarat – miként az élet minden területén – viszont elengedhetetlen. A spartanosok zöménél nem a helyezés vagy az idő a legfontosabb, hanem a célba érkezés, saját maguk legyőzése. Ehhez pedig nagyon sok munkára van szükség.

Persze ha valaki tehetséges, magasabb célokat, helyezéseket is kitűzhet maga elé. Borza Helga – pontosabban dr. Borza Helga ügyvédjelölt – az utóbbiak közé tartozik. Sportos, nyíregyházi család sarja, édesapja focizott, most edző, édesanyja röplabdázott, tesója, Laura pedig kosarazik. Helga atletizált, korosztályos bajnoki címet nyert sprinterként, aztán jó öt esztendeje megízlelte a spartant, ami azonnal rabul is ejtette. Társasági oldalán az áll, hogy runstoppable, azaz megállíthatatlan. Mottója: Futok terepen, aszfalton, hegyekben, sík terepen, akadályokkal és nélküle.

Gyönyörű, de nagyon nehéz

Korán kiderült, hogy Helgának a kőkemény edzések egyre szebb eredményeket hoznak. Indult már világbajnokságon, idén pedig remek eredmények sorát mondhatja magáénak. A legnagyobb mindenképpen a spartan-Európa-bajnokság, amelyet a közelmúltban Svájcban rendeztek. Az Alpok csodálatos látványa időnként bizonyára pluszerőt is adott az indulóknak. Helga végül korosztályában megsüve­gelendő eredményt ért el, hiszen Verbierben felállhatott a dobogó harmadik fokára.

Az észak-olaszországi Cortina Trail 50 kilométerén a Dolomitokban ilyen csodás környezetben futott Helga | Fotók: olvasónktól

– Gyönyörű, de nagyon nehéz verseny volt. Egy beast táv 22,5 kilométer 1500 méter szintkülönbséggel és harminc akadállyal. Azt hittük, az első 12 kilométeren mind meghalunk, ugyanis a szintet egybe kaptuk az arcunkba: mindenféle megszakítás nélkül, az első 12,5 kilométer csak fel. Az első fele a versenynek nehezen ment. Amikor megláttam az utolsó akadályt, eléggé elfáradtam, kiadtam minden erőmet…

– Mentem, hogy megnézzem, mégis hányadik helyre elég ez. Nem hittem a szememnek, amikor láttam, hogy korosztályos harmadik hely! Két tableten is ellenőriztem. Aztán amikor láttam, hogy ez a valóság, örömömben még sírtam is. Európa-bajnokságon bronzérem! Nagyon-nagyon boldog és büszke voltam. Megérte minden edzéssel töltött óra ezért az érzésért! Dobogón állhattam a magyar zászlóval, csodálatos érzés! – adta hírül társasági oldalán a nagy eredményt Helga.

Sok csoda fért egy hónapba

Ilyen hegymenetet akadályokkal teljesíteni hatalmas erőpróba. Gondolja el mindenki, hogy fel kell gyalogolnia a kilencedikre egymás után mondjuk hússzor és közben akadályok sorát leküzdeni. Helgának az Eb-n az akadályoknál mindössze négy hibája volt, kettő az általa nem nagyon kedvelt dárdahajításban. Azok a feladatok a kedvencei, amelyeknél fontos az egyensúlyérzék és az erő.

Helga az Európa-bajnoki dobogó harmadik fokán

Szóval megvolt a remek kontinensbajnoki érem, ám ezzel még nem volt vége. Nemsokkal később indult az első hazai rendezésű salgótarjáni Spartan Trailen. Itt „csak” futni kell akadályok nélkül, de komoly szintemelkedéssel.

– Nem gondoltam, hogy ennyi csodás dolog bele fog férni egy hónapba – tért rá a tarjáni versenyre Helga. – Nagy küzdéssel a végén, de a célversenyemen, a malinói Spartan Ultrán sikerült a dobogó legfelső fokára állni, szinte csodának éreztem, hogy ezután alig három héttel az Európa-bajnokságon, Svájcban hazánkat képviselve szintén dobogón állhattam. A spartan versenyszezon zárásaként pedig kipróbáltam magam az első hazai rendezésű Spartan Trailen.

Már edző is segíti

– A 10 kilométeren 370 méter szintkülönbség várt ránk. A felfelé részeken még nem éreztem túl pihentnek magam, de lefelé megtoltam, ahogy bírtam, nagyon jól futható terepet jelöltek ki nekünk, tetszett a pálya.

Egy vizes szlovákiai emlék

– Óriási öröm volt a legjobbak között dobogón állni, és összetettben helyezettnek lenni. Ennek a háromszögnek pedig megvan a maga varázsa. Még több motivációt adott – számolt be következő sikeres megmérettetéséről Helga.

Ami a háromszöget illeti, azt azok kapják, akik az elitkategóriában dobogóra állnak. Helgának ez is sikerült. Sokan már abba belefáradhattak, amiről eddig beszámoltunk. Helga közben edzett, hetente hatszor-hétszer teszi. Egy ideje növelte az erősítések számát, nagy hangsúlyt fektetve a fogás és az alaperő fejlesztésére. Éveken át edző nélkül dolgozott, ez most megváltozott, mert immáron van segítője a felkészülésekben. Helga igyekszik ennek csak az előnyeivel élni. Ami a futást illeti, hét közben gyorsító tréningeket tart, a hét végén pedig jöhetnek a hosszabb távok. Általában hatvan-nyolcvan kilométerre ugrik fel a heti penzum.

Nemrégiben negyven kilométer volt a táv, mégpedig a Vértes Terepmaratonon, amit négy órán belüli idővel teljesített. És még mindig nincs vége az esztendőnek.

A világbajnokságon indulna

– Akadályversenyen már csak akkor indulok, ha decemberben Abu-Dzabiban megrendezik a világbajnokságot, amire már kvalifikáltam magam. Ami a következő esztendőt illeti, szeretnék indulni a Laverado Ultra Trail nyolcvan kilométeres távján, az ötvenet már kétszer teljesítettem. Tervezem az indulást a Spartan Ultrán, mert szeretnék hosszabb távokat futni. Valamelyik száz kilométeres versenyen és a Spartan Ultra-világbajnokságon is szeretném megmérettetni magam, ahol huszonnégy óra alatt kell teljesíteni az akadályokkal teli köröket – így a közeli tervekről Helga.

Az idei eredmények megsüvegelendőek, a jövő évi tervek pedig az eddigiek alapján bizonyára teljesíthetőek. Helga számára ugyanis sok minden van, de lehetetlen a legkevésbé.

Spartan Race, a Wikipédia alapján

A Spartan Race egy akadályverseny-sorozat, mely különböző távolságú és nehézségi szintű versenyekből áll, 5 km-től egészen a maratoni távokig. Az első verseny 2010-ben volt, Amerikában. Három fő versenytípusa a Spartan Sprint, a Spartan Super és a Spartan Beast. Legextrémebb kihívása a 60 órás Spartan Agoge, míg gyerekeknek a Spartan Kids versenyeket rendezik meg.

A Spartan Race elődje egy extrém, 48 órás állóképességi verseny, a Death Race, azaz Halálfutam volt. Ennek egyik társalapítója, Joe De Sena, azért alkotta meg a Spartan Race-t, hogy legyen egy szélesebb közönség számára is befogadható és teljesíthető állóképességi verseny. Az első Spartan Race eseményt 2010-ben a Vermont állambeli Willistonban rendezték, mintegy félezren vettek részt az akadályversenyen, minden célba érő medált kapott és a legjobban teljesítő sportolók díjakat is átvehettek.

A Spartan Race Magyarországon 2014-ben indult, az első versenyt április 26-án, Eplényben rendezték meg. A 18 akadályos versenyre 14 ország több mint 1600 sportolója nevezett a különböző kategóriákban.

Spartan versenytípusok

Sprint: 5 km-es táv, legalább 20 akadállyal. Ez a legrövidebb a három fő verseny közül.

Super: 10 km-es táv, legalább 25 akadállyal, miközben a terep egyre nehezedik.

Beast: 21 km-es táv, legalább 30 akadállyal. Ez a legnehezebb a három fő verseny közül.

Akik egy naptári éven belül teljesítik mindhárom versenytípust (Sprint, Super és Beast), azok jogosultak az úgynevezett Trifecta éremre.

Ultra: 50 km-es táv, legalább 60 akadállyal.

Hurricane Heat: Ez a verseny nem egyének, hanem csapatok között folyik, nincsenek kötelező chipes időmérők vagy egyéni rajtszámok. Minden egyes Hurricane Heat eltérő távon történik, időtartama 3-4 óra. Létezik 12, illetve 24 órás változata is.

Agoge: 48 órás (téli) vagy 60 órás (nyári) verseny, a Spartan Race legnehezebb típusa. Akár több mint 100 km futás és menetelés ­nehéz terepen, több ezer méter szintkülönbséggel, 15 kg-os ­hátizsákkal, az időjárás viszontagságainak kitéve, gyakran alvás nélkül.

Stadion: 5 km-es táv, legalább 20 akadállyal. Ezeket a versenyeket a világ leghíresebb stadionjaiban rendezik meg.

City: 3-5 km-es táv, 20 akadállyal. Ezeket a versenyeket városok központi területein rendezik meg.

Kids: A gyerekfutamokon 4–14 éves gyerekek indulhatnak, korosztályonként különböző nehézségű és hosszúságú pályákon. Akárcsak a felnőttek, a gyerekek is futva, mászva, ugrálva és lógva jutnak át az akadályokon. A hangsúly a játékosságon, csapatmunkán és sikerélményeken van.

A háromszög még több motivációt adott

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában