Jetski

2023.06.26. 12:19

Nyolc magyar érem született a leveleki nagydíjon

Levelek ismét jó házigazdája volt a jetski Magyar Nagydíjnak, ami a felnőtt Európa-bajnokság egyik állomása és a junior világbajnokság egyetlen helyszíne.

A nyíregyházi Jászai Csongor volt a legeredményesebb magyar versenyző

Fotó: Gazdag Mihaly

Ebben a sportágban álló (ski) és ülő (runabout) kategóriákban rendeznek futamokat.

A nyíregyházi Jászai Csongor előbbiben versenyez. Az elmúlt évekből és a másfél hete megrendezett világbajnoki futamból kiindulva jó esélyekkel szállt vízre a leveleki tavon. A 16 éves versenyző az Európa-bajnokságon két géposztályban, GP2-ben és GP3-ban indult.

Az említett két kategóriában három-három futamot rendeztek, azok eredményéből adódik össze a Magyar Nagydíjon elért végső helyezés. Csongor a háromnapos nemzetközi viadal záró napját remek helyzetből várta: GP3-ban behúzta az első két futamot és vasárnap sem bízott semmit a véletlenre, nagy fölénnyel diadalmaskodott, így a győztes kilétét illetően nem volt szükség nagy matekozásra. Jászai Csongor megnyerte a Magyar Nagydíjat!

A hazai versenyző GP2-ben egy második és egy harmadik futamhelyezés után a második pozícióból várta a vasárnapi zárást. Ott ismét remekül teljesített, egy olasz versenyző után másodikként ért be, így az erősebb géposztályban összesítésben második lett.

– Elégedett vagyok a hétvégével – nyilatkozta Jászai Csongor. – Jelenleg a GP3 géposztály a fő profilom. GP2-ben a leveleki futamot tesztversenynek szántam, és boldog vagyok, hogy sikerült felállnom a dobogóra.

Más géposztályban is jól teljesítettek a magyar versenyzők. Runabout GP1-ben Kasza György aranyérmes lett, ski GP1-ben pedig Szabó Barnabás másodikként zárt. Runabout ladies GP4-ben a magyar licensszel versenyző lengyel Amanda Karasek is feliratkozott az éremszerzők listájára, ő harmadik lett.

A junior világbajnokságon két magyar dobogós helyezés volt Leveleken: Leo Kete arany-, míg Marvin Bohuslav ezüstérmesként zárt. Előbbi szlovén, utóbbi szlovák jetskis, de magyar licensszel tagjai a válogatottnak. Az érmeken túl értékes pontszerző helyeket is szereztek a magyarok. Negyedik lett Kéri Attila (runabout GP1), Stefan Salath (runabout GP4), Süli Csaba (ski GP3) és Puskás Zekő (ski junior GP3.3), ötödikként zárt Szabó Gábor (ski GP1) és Komonyi Lajos (ski junior GP3.3).

Czeller Béla szerint a magyar válogatott idén is bizonyított.

– Azt tudtuk, hogy lesznek sikerei a nemzeti csapatnak, természetesen vannak olyan kiválóságok is, akik éppen lecsúsztak a dobogóról – idézi a Magyar Jet-Ski Szövetség sajtóanyaga a szervezet elnökét. – Mindenesetre kiemelkedik Jászai Csongor teljesítménye, aki előtt még nagy jövő állhat ebben a sportágban. Sikerült ismét egy rangos világversenyt idehozni Levelekre. A nemzetközi delegációk egybehangzó véleménye idén is az volt, hogy profi csapat bonyolítja le a világ- és Európa-bajnokságot.

A Jet-Ski Magyar Nagydíjon 20 nemzet versenyzői álltak rajthoz, az Eb zárófutama pedig a litvániai Kupiskisban lesz két hét múlva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában