Helyi gazdaság

2012.01.08. 13:57

A Jobbik szerint a bankok összehangoltan emelték a forinthitelek kamatát - a párt kartellvizsgálatot kezdeményez

Budapest, 2012. január 8., vasárnap (MTI) - Kartellvizsgálat megindítását kezdeményezi a Jobbik a Gazdasági Versenyhivatalnál, mivel a párt szerint a bankok összehangoltnak tűnő módon, jelentős mértékben emelték a forinthitelek kamatait a devizahiteles végtörlesztésről szóló kormányzati mentőcsomag bejelentését követően - közölte Volner János frakcióvezető-helyettes vasárnap az MTI-vel.

Budapest, 2012. január 8., vasárnap (MTI) - Kartellvizsgálat megindítását kezdeményezi a Jobbik a Gazdasági Versenyhivatalnál, mivel a párt szerint a bankok összehangoltnak tűnő módon, jelentős mértékben emelték a forinthitelek kamatait a devizahiteles végtörlesztésről szóló kormányzati mentőcsomag bejelentését követően - közölte Volner János frakcióvezető-helyettes vasárnap az MTI-vel.Mint a politikus közleményében írta, az elérhető forinthitelek kamata 10 százalék feletti szintre emelkedett, így a bankok jelenleg nemzetközi összehasonlításban kiugróan magasnak számító, átlagosan 6-8 százalékos reálkamatra tesznek szert. A hitelintézetek kamatemelése súlyosan megkárosítja a mentőcsomagot igénybe venni szándékozó hiteladósokat, és ellene hat a devizahitelesek megmentéséről szóló, nemrég elfogadott törvények céljainak is - tette hozzá.

Volner János felidézte: a bankközi kartellügyletek megakadályozásáért 2011. december 1-jén törvényjavaslatot nyújtott be. Ebben kezdeményezte, hogy a versenyt korlátozó megállapodások megkötését - nyugat-európai mintára - ne csupán a közbeszerzési és koncessziós eljárásoknál, hanem a pénzintézetek kartellmegállapodásai esetén is a büntetőjog eszközeivel, akár börtönbüntetéssel is lehessen szankcionálni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában