Magyarország

2011.08.12. 12:59

Közadakozásból országzászló Miskolcon

Miskolc (MTI) - Ismét országzászló lenghet Miskolcon, a magyarság összetartozását szimbolizáló emlékművet közadakozásból építik fel, avatását augusztus 20-án tartják - tájékoztatta Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője pénteken az MTI-t.

Miskolc (MTI) - Ismét országzászló lenghet Miskolcon, a magyarság összetartozását szimbolizáló emlékművet közadakozásból építik fel, avatását augusztus 20-án tartják - tájékoztatta Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője pénteken az MTI-t.

Az emlékmű egykoron a Népkertben, a Herman Ottó Múzeum épületével szemben állt, augusztus 20-tól pedig ismét ott leng majd a z országzászló- mondta a szóvivő, hozzátéve: az országzászló helyreállítását a Lévay József Közművelődési Egyesület szorgalmazta.

Dobos Tímea azt is közölte: az új emlékmű helyén évtizedekig egy Géniusznak nevezett szobor állt, azt a városi sportcsarnok előtt állították fel újra, a miskolci országzászló így jószerivel eredeti helyén lenghet újfent.

A Géniusz-szobor helyén új, magasabb alap épül, és egy faragott mészkő talpazatra állított árbocra húzzák majd fel a lobogót.

A szóvivő tolmácsolta Szabó Sándor református lelkésznek, az egyesület elnökének szavait. Azt mondta: a trianoni békediktátum után sok helyen avattak az országban ilyen és hasonló, a szétszakított magyarság összetartozását szimbolizáló emlékművet.

 

Miskolcon az 1930-es évek közepén, a Herman Ottó Múzeummal szemben állították fel a faragott kőtalapzaton álló, több méter magas, nemzetiszínű szalaggal díszített zászlórudat, a félárbocra engedett, nemzetiszínű zászlóval. Ez emlékhely volt Miskolcon is, Trianon és a magyar sors mementója, megemlékezések helyszíne, egészen az 1950-es évekig. A kommunista hatalomátvétel után szerte az országban lebontották, vagy átépítették az ilyen emlékműveket, ez a sors várt a miskolcira is.  

A korabeli országzászló-bizottságok nagyon aprólékosan meghatároztak mindent az emlékművekkel kapcsolatban, a talapzat, a rúd és a zászló anyagát, méreteit is. A mintegy négy méter átmérőjű, faragott mészkő talapzaton álló, hat méter magas zászlórúd tetején megmintázzák a Szent Koronát is, az emlékmű egy járólapokkal, díszkővel kirakott kis tér közepén áll majd.

A zászló árboca Litwin József iparművész műhelyében készül, az emlékmű átadását augusztus 20-ra, Szent István ünnepére tervezik.

A kivitelezés - a Géniusz-emlékmű áthelyezési költségeivel együtt - mintegy tízmillió forintba kerül, ezt a miskolci önkormányzat alapvetően közadakozásból szeretné finanszírozni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!