Helyi gazdaság

2011.07.06. 13:30

Szociális földprogram: A lehetőség mellett most bért is

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A most induló szociális földprogram közfoglalkoztatásra is lehetőséget nyújt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A most induló szociális földprogram közfoglalkoztatásra is lehetőséget nyújt.A szociális földprogram célja, hogy elősegítse az önellátást, a kertkultúra kialakítását és megerősítését, az önfoglalkoztatóvá, őstermelővé válást, a munkaerőpiacra való bekerülést. Mindezt keddi, miskolci tájékoztatóján erősítette meg Balog Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Hangsúlyozta: 2011-től a szociális földprogramok működtetéséhez közfoglalkoztatási elem is társul. Tisztázta: közfoglalkoztatásban csak a közösségi mezőgazdasági termelésben végzett munkáért jár bér, ugyanakkor feltétel, hogy aki ebben részt vesz, az saját háza táján is kamatoztassa a közösségi gazdálkodás során szerzett tudását, azaz művelje saját kertjét, illetve tartson állatokat. Ehhez viszont az önkormányzattól – a pályázati támogatás részeként – az eszközökben segítséget kaphat.

„Elő a fehér papírt!”

Juhász Imre, úgy is, mint a Szociális Földprogramot Működtető Települések Szakmai Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, s mint a kezdetektől évente pályázó Homrogd polgármestere arra hívta fel a figyelmet: az új elemek miatt az idei pályázat megírását senki se bízza a rutinra, legjobb, ha mindenki egy üres lappal kezdi a tervezést.      

„Tekintsük ezt az évet referenciaévnek: ha közelesen önfenntartóvá sikerül válni, az alapja lehet a hosszabb távú tervezésnek, a nagyobb támogatásnak, s majdan a szocális szövetkezetek létrehozásának.”

Falvanként egy

Településenként legfeljebb egy pályázatot támogatnak, s noha a pályázók lehetséges köre idén kibővült, alapfeltétel az önkormányzattal való együttműködés.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott arról biztosította a jelenlévőket, hogy a kormányhivatal keresztül szakmailag segítik a pályázókat, például a Népegészségügyi Szolgálat a helyben termelt mezőgazdasági termékekre épülő étrendajánlásokat készít a közétkeztetés egészségesebbé tételére.

Legyen azé, aki...

Az államtitkár felvetésre elmondta: a hosszú ideje műveletlen állami földeket őszig szeretnék az önkormányzatok részére művelésre átadni. Amely önkormányzatnak pedig nincsenek saját földterületei, gondolkodhat azon földterületek használatba vételén, amelyeket az idős falubeliek már nem képesek megművelni.

A szociális földprogramot a kormány szeretné továbbfejleszteni, kibővíteni, ezért is kíváncsiak az „első” év tapasztalataira.

Ezt mondták...

Részletek a tájékoztató résztvevőinek hozzászólásaiból:      

„Kár, hogy a közfoglalkoztatás csupán három hónapos időtartamra szól, mert vélhetően másként lát a munkához valaki, ha tudja, hogy annak gyümölcsét ő maga, vagy pedig más szüreteli le.”

„Jó volna, ha a pályázati elszámolás határideje nem június vége volna, mert így csupán a költségeket lehet összesíteni, az eredményt nem.”

„A pályázati rendszernek több évre kellene szólnia, az állattenyésztésben például nem lehet egy évre tervezni: csak az három év, mire a borjúból tehén lesz.”

„Jót csak jó eszközökkel lehet előállítani, így eredmény, hogy idén legalább a csotrogány traktorok tisztességes felújítására is van lehetőség, de előbb-utóbb szükség volna újak beszerzésére.”

„Vannak jó példák, de mint tudjuk, a csereháti programra milliók mentek el, eredmény nélkül.”

„A szociális földprogram legnagyobb hibája, hogy sajnos, 19 év után, még mindig aktuális.”

ÉM-SzK


Harsány - A harsányi önkormányzat – tavasszal – közmunkások bevonásával szántóföldi-és kertgazdálkodásba kezdett, valamint megteremtette a sertéstartás feltételeit is. A közmunkásokat kérdeztük.


Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Kistelepülések számára biztosít új lehetőségeket a legújabb szociális földprogram.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában