Nagyvilág

2010.08.11. 18:26

Az orosz rabok több mint 90 százaléka beteg

<p>TBC-vel, AIDS-szel, és a hepatitisz több változatával fertőzött az oroszországi foglyok döntő többsége - közölte szerdán a legfőbb ügyész hivatala. A bejelentés szerint a jogerősen elítéltek, és az ítéletükre váró letartóztatottak több mint 90 százaléka beteg, köztük sokan súlyosan fertőzöttek.</p>

"A büntetés-végrehajtási rendszeren belüli egészségügyi gondjai a pénzhiányhoz kapcsolódnak. 2010-ben a fogvatartottak orvosi ellátása számára szükséges összeg csupán negyede áll rendelkezésre" - ez áll a főügyészi hivatal közleményében, amely szerint a problémákról tájékoztatták Dmitrij Medvegyev államfőt.

A hivatal szerint a büntetés-végrehajtás rendelkezésére álló orvosi, egészségügyi felszerelések, eszközök még az 1970-es, 80-as évekből valók, és nagy részük ütött-kopott darab. Medvegyev rendelte el a főügyészi hivatal vizsgálatát, miután több rab meghalt az utóbbi időben, mert nem kaptak megfelelő orvosi ellátást. Egyikük egy ügyvéd volt, aki azért halt meg tavaly novemberben, szívrohamban, mert nem kezelték a tárgyalására előtt, a letartóztatása idején.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!