Nagyvilág

2010.11.21. 11:50

Tálibok: A NATO kivonulás a "bukás jele"

<p>A NATO lisszaboni csúcstalálkozóján született döntés a harcoló csapatok afganisztáni kivonásáról, azt jelzi, hogy Washington megbukott - írták vasárnap elektronikus levélben szétküldött közleményükben a tálibok.</p>

A radikális iszlamista csoport szerint az amerikai kormányzat képtelen támogatást szerezni partnereitől ahhoz, hogy hosszabb távon folytassák a hadműveleteket.

A kivonulás "jó hír az afgánoknak, és a világ szabadságszerető polgárainak, és az amerikai kormányzat bukásának a jele" - áll a francia hírügynökséghez is eljuttatott, "Az Iszlám Emirátus válasza a lisszaboni csúcstalálkozóra" című közleményben. "Az elmúlt kilenc évben, a megszállók képtelenek voltak kormányzatot kialakítani Kabulban, és most már nem is fognak" - írják a radikálisok, akiket 2001-ben távolítottak el a hatalomból az Afganisztánt megszálló erők.

2014 után is folytatjak az afgánok kiképzését

A NATO tagországok vezetői hétvégi csúcstalálkozójukon döntöttek arról, hogy 2014-ig fokozatosan kivonják a harcoló egységeket Afganisztánból, a biztonsági ellenőrzést pedig átadják az afgán erőknek. Jelenleg 48 ország 150 ezer katonája tartózkodik az ázsiai országban. A katonai szövetség főtitkára szombaton hosszú távú együttműködési megállapodást is kötött Hamid Karzai afgán elnökkel, amelynek részeként a NATO 2014 után is folytatja az afgánok kiképzését, és más eszközökkel is támogatja az országot. Anders Fogh Rasmussen leszögezte: addig maradnak, ameddig szükséges.

"Ha Afganisztán ellenségei azt gondolják, hogy csak ki kell várniuk, amíg kivonulunk, akkor csalódni fognak" - tette hozzá a főtitkár.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!