Nagyvilág

2012.03.08. 14:12

rosz elnökválasztás - Primakov: a reform úgy kell Oroszországnak, mint a levegő

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:     Moszkva, 2012. március 8., csütörtök (MTI) - A fejlesztések, a reformok és a korszerűsítés úgy kell Oroszországnak, mint a levegő - fogalmazta meg véleményét a csütörtöki Rosszijszkaja Gazetában Jevgenyij Primakov.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

    Moszkva, 2012. március 8., csütörtök (MTI) - A fejlesztések, a reformok és a korszerűsítés úgy kell Oroszországnak, mint a levegő - fogalmazta meg véleményét a csütörtöki Rosszijszkaja Gazetában Jevgenyij Primakov.

    A volt orosz miniszterelnök, külügyminiszter a kormány lapjában közölt cikkében védelmébe veszi Vlagyimir Putyin elnökké választását.

    Primakov a valóság eltorzításának és felháborítónak tartja azt a szakértői véleményt, amely szerint nem a mennyiség, hanem a szavazatok minősége volt a fontos. Úgy véli, a közel 46 millió választó azért szavazott Putyinra, mert a nevéhez köthető a lassú, de határozott elmozdulás a kilencvenes évek szakadékától, valamint az ország területi egységének megőrzése.

    A volt miniszterelnök, akadémikus ugyanakkor hozzáteszi, hogy Vlagyimir Putyin és rendszere nem állhat egy helyben. Egyetért a megválasztott államfővel, hogy túl nagyok a gazdasági és szociális különbségek a társadalomban. Teljesen nyilvánvalónak tartja azt is, hogy az orosz vezetésnek figyelembe kell vennie a társadalom véleményét.

    Jevgenyij Primakov végül megjegyzi: az ország politikai képét gyökeresen megváltoztatták az engedélyezett tüntetések, de az arab tavasz egyik tanulságára is felhívja a figyelmet. Szerinte a tiltakozókat olyan erők használhatják fel, amelyek korábban egyáltalán nem álltak a demokratikus mozgalmak élén.

    Putyin ideje lejárt - vélekedik az Eho Moszkvi rádió honlapján közölt egyik cikk szerzője. Valerija Novodvorszkaja újságíró szerint ezt a megválasztott államfő nem vette észre, a hatalom és a politikus szélsőségesen abszurd módon viselkedett március 5-én, a választás másnapján, amikor szerinte fizetett tömeggel ünnepeltette magát.

    Az ellenzéki hangvételű rádió honlapján olvasható írás szerzője ugyanakkor úgy véli, az eddigi tüntetésekkel nem lehet ezt a hatalmat leváltani. Novodvorszkaja szerint az orosz ellenzék maga alatt vágja a fát, mert - mint írja - fasisztákat és kommunistákat visz ki a tiltakozó megmozdulásokra, érthetetlenné, értelmetlenné téve azokat. Másrészt nem tud viselkedni és nem tartja be saját ígéreteit a forradalomról.

    Szerinte az, hogy Szergej Udalcov, a Baloldali Front elnöke, valamint Borisz Nyemcov és Vlagyimir Rizskov, a Parnasz mozgalom vezetői elfogadták Medvegyev meghívását és leültek vele tárgyalni, erősen csökkentette a legutóbbi ellenzéki tüntetés résztvevőinek számát.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!