Bulvár-celeb

2023.11.03. 10:50

Megdöbbentő kutatás: a feleslegesen szedett multivitamin növeli a rák kockázatát

Megoldás lehetne, ha a multivitaminokat gyógyszerré minősítenék és tudatosítanák a mellékhatásokat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sergii Sobolevskyi

Azt már több független és komoly kutatás egyértelműen megállapította, hogy a multivitaminoknak és ásványianyag-készítményeknek nincs érdemi népegészségügyi hatásuk sem az összhalálozásra, sem a szív- és érrendszeri megelőzésre és halálozásra, ahogy a daganatos betegségekre sem. 
Mohammad Khan, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) onkológusa azonban ennél is riasztóbb eredményre hívta fel a figyelmet: a studyfinds.org oldalon megjelent tanulmányban azt írja, hogy a feleslegesen szedett vagy nagy dózisú táplálékkiegészítők lehetővé tehetik a rákos sejtek növekedését és szaporodását.

A szintetikus tabletták telítik a véráramot a tápanyagok ajánlott napi adagjának többszörösével, a szervezetben megbúvó ráksejtek pedig ezzel „szupertáplálékhoz” jutnak, ezzel pedig növelhetik számos daganatos megbetegedés, a prosztatarák, a bélrák és a mellrák kialakulásának kockázatát.

A veszély olyan jelentős lehet, hogy a brit fogyasztóvédelmi szervezet jogszabály-módosítást követel, miszerint a multivitaminok gyártóit kötelezzék arra, hogy a csomagolásukon a dohánytermékekhez hasonlóan figyelmeztető feliratokat helyezzenek el. 

„Normális esetben a szervezetünk képes arra, hogy hatékonyan elpusztítsa ezeket a rákos sejteket, de ezt akadályozza, ha jól tápláltak, és képesek gyorsan szaporodni” – figyelmeztet a brit orvos, akit a life.hu idéz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!