Export

2023.09.25. 08:43

Kiskapun keresztül jut Romániába az ukrán gabona

Minden ígéret és intézkedés ellenére rendszeresen kijátsszák az exporttilalmat Romániában. Moldován át érkeznek az országba az ukrán mezőgazdasági termékek. A gazdák tiltakoznak és fenyegetőznek – írja a Magyar Nemzet.

MW

Az orosz védelmi minisztérium által riportereknek szervezett túrán készített képen búzát aratnak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Melitopol környékén 2022. július 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Ilnyickij

Szeptember 15-től kezdődően az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat a korábban kedvezményezett öt, Ukrajnával szomszéd tagország – Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – esetében.

Florin-Ionut Barbu román mezőgazdasági miniszter nyilvánosan megígérte a gazdáknak, hogy az uniós embargó megszüntetése ellenére egyetlen kilónyi ukrán gabona sem jut be az országba. Garancia gyanánt a két ország miniszterelnöke, illetve mezőgazdasági minisztere közötti „gentleman agreementet” vonultatta fel. Természetesen hivatalos kormányközlemény is napvilágot látott, abban egyebek között az szerepelt, hogy a román kormány megvárja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló ukrán cselekvési terv bemutatását, és annak függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló intézkedésekről. 

A hivatalos szervek egyelőre eskü alatt állítják, hogy a vámállomásokon egyetlen, importra szánt szállítmányt sem jelentettek be, azonban megtalálták a kiskaput: moldovai áruként érkezik Romániába az ukrán búza és repce.

Az exporttilalom májusi bevezetése után még abban a hónapban 14,5 ezer tonna búza érkezett Moldovából, júniusban pedig 14,9 ezer tonna. Az Economica.net című gazdasági portál értékelése szerint ez gyanúsan sok, hiszen egy évvel korábban, 2022 áprilisában és májusában egyetlen gramm búzát sem importáltak Moldovából, júniusban pedig mindössze 548 tonnát. A repcefronton is hasonló a helyzet, idén májusban 716 tonna érkezett a Prut folyó keleti partjáról, júniusban pedig már 1800 tonna. Miközben egy évvel korábban Moldova Köztársaság egyáltalán nem exportált repcét Romániába.

Mint ismeretes, Brüsszel arra a következtetésre jutott, hogy a májusban bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban „megszűntek a piaci torzulások”, ezért szeptember 15-től felfüggesztették a korlátozást.

Korábban az Ukrajnából exportált mezőgazdasági termékek 95 százaléka az Európai Unióban maradt, súlyos piaci zavarokat okozva. A romániai gazdák a jelenség legnagyobb vesztesei közé sorolják magukat, miután 45 százalékuk fizetésképtelenné vált. 

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!