Tragédia

2023.04.20. 06:45

Agyontaposták egymást az emberek egy jemeni jótékonysági rendezvényen

Legalább 85 embert tapostak agyon a jemeni fővárosban, Szanaában egy segélyosztáson kitört tülekedésen, több mint háromszázan megsérültek, sokan válságos állapotban vannak – közölték csütörtökön a jemeni fővárost irányító húszi hatóságok.

2023. április 20-án készült az Al-Masirah TV videófelvétele, amelyen a jótékonysági rendezvényen résztvevők láthatók

Fotó: AFP

A lázadók ellenőrizte al-Maszíra televízió szerint szerda este több százan gyűltek össze egy szanaai iskolánál, ahol az iszlám böjti hónap, a ramadán utolsó napjai alkalmából fejenként mintegy 5000 jemeni rijálnak megfelelő (6800 forint) adományt osztottak ki.

A húszik vezette belügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a jótékonysági eseményt szervező két vállalkozót őrizetbe vették, az ügyben vizsgálat indult.

Mohammed Ali al-Húszi, a húszi legfelsőbb forradalmi tanács vezetője Twitteren azt közölte, hogy a történtekért azok az országok a felelősek, amelyek „a világ legsúlyosabb humanitárius válságába sodorták a jemeni népet”.   

A Telegram üzenetküldő alkalmazásra felkerült videókon látható, ahogy a tömeg beszorul, sokan sikoltoznak és igyekeznek kitörni társaik szorításából.   

Jemenben 2014 óta tart a polgárháború, a harcok miatt az országot a világ egyik legsúlyosabb humanitárius tragédiája sújtja. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.   

A háborúnak több százezer halottja és több millió menekültje van, miközben a lakosság nagy része, köztük sok gyermek éhínségtől szenved.

 

Címkék#jemen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!