Nyíregyháza hírei

2011.02.26. 12:13

Nagy terveket szövöget a Nagyszállási polgárőrség!

<p>Nagyszállás - Múlt év november 1-jén kezdte meg működését önállóan a Nyíregyháza-Nagyszállás polgárőr egyesület Rusin András vezetésével.</p>

–Egy kívülálló el sem hinné, hogy milyen bonyolult tortúra volt a civil egyesület bejegyeztetése a bíróságon, ami több hónapot vett igényben, míg végül 2010. július 14-én megtörtént a nyilvántartásba vétel. Ám itt álltunk pénz nélkül, az alapvető felszereléseket be kellet szerezni, a polgárőröknek le kellett tenni a vizsgát a polgárőr alapismeretekből. Végül november 1-től beindulhatott a szolgálat– emlékezett vissza a kezdetekre Rusin András, amikor a hétvégén megtartották az új egyesület elmúlt évet értékelő beszámolóját e rövid időszakról.

Önálló egyesület

– Nagy jelentősége van annak, hogy a közel ezer fős településnek önálló polgárőrsége van, hiszen korábban Borbányához tartoztunk, ami azt jelentette, hogy jóval kevesebb szolgálat jutott Nagyszállásra. Sajátos a helyzetünk, hiszen a szolgálati területünk igen nagy, van az un. ősi Nagyszállási terület, és szervesen hozzákapcsolódik egy zártkerti rész, üdülőövezet–, folytatta a parancsnok.

Közel harminc tag

–Az egyesületünk mostanra már 28 főre duzzadt fel, de a tagtoborzás még nem állt meg. Tettre kész tagjaink vannak, akik e rövid időszak alatt is bizonyították rátermettségüket. Beindultak a rendszeres járőrszolgálat, de „nyitva” a szeműk polgárőreinknek szolgálaton kívül is. Működési területünkön nagy a zöld terület, erdő, így nagy figyelmet szentelünk a fa- tolvajoknak, nyári időszakban meg a termény-tolvajoknak, az illegális szemétlerakóknak, de a bűnmegelőzésre is nagy súlyt fektetünk. Így beindult területünkön is a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM). Erre azért is van szükség, mert számos idős ember lakik a területünkön, illetve a zártkertekben nincsenek mindig kint a tulajdonosok, éppen ezért kell, hogy a szomszédok odafigyeljenek a gyanúsan „kóborló” idegenekre, gépkocsira, és jelezzék, ha probléma van.

Saját gépkocsival járőröznek

–A technikai felszereltségünk egyelőre még szegényes, ám azon vagyunk, hogy idővel javuljon a helyzet. Mivel még nincs szolgálati gépkocsink, a tagjaink vállalták, hogy egyelőre saját gépkocsival járőröznek. A kezdetektől jó munkakapcsolatot, együttműködést építettünk ki a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Orosi Körzeti Megbízotti csoportjával. Ők technikai eszközökkel is segítenek, ha igényeljük, mint például éjjel látó készülék, laptop– fűzte hozzá Rusin András

Számítanak a polgárőrökre!

–Az értekezleten jelen volt Szücs István r. hadnagy a Nyíregyházi Rendőrkapitányság KMB-s alosztályvezető, aki maximális támogatást ígért az egyesületnek, és szoros munkakapcsolatot Ahogy mondta: –El sem tudnánk képzeli a hatékony és eredményes tevékenységünket a területen a polgárőrök nélkül. Éppen ezért örömmel vettük, amikor Nagyszálláson megalakult az önálló egység. Jelentős erdős terület van a körzetben, így a falopások adnak most téli időszakban munkát, ennek megelőzésében sokat segítenek a polgárőrök. A kapitányság egy bűnmegelőző projekt keretében számos technikai eszközhöz jutott hozzá, ebből az orosi csoport is kapott, így csupán az egyeztetésen múlik, és segítjük azokkal az nagyszállási egyesületet. 2011.év kiemelt feladata az idősek védelme, így megkülönböztetett figyelmet szentelünk településen élő idősekre, természetesen ezt a tevékenységet a helyi polgárőrökkel közösen végezzük–, hangsúlyozta az alosztályvezető.

Csak politikamentesen!

Jászovics László a Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese is megtisztelte jelenlétével a szállási polgárőrök évzáró értekezletét. A megyei vezető elmondta:

– Nagyszálláson is fontos a lakosság megítélése a közrend, közbiztonságot illetően, éppen ezen szándékozik javítani a polgárőrség beindulása. Fontos, hogy itt is– mint a megyében bárhol–, politikamentesen működjön a polgárőrség. Eddig sehol sem tudták ránk fogni, hogy belefolyunk a politikába. Magam is fontosnak tartom a SZEM mozgalom hatékony működését, azon kel munkálkodni, hogy minél előbb beinduljon. Amit eddig is végeztek a polgárőrök Nagyszálláson, dicséretes és biztató a jövőt illetően– emelte ki.

– Arra kérem a vezetőséget, hogy használják ki a pályázati lehetőségeket, mert több mint 300 ezer forintot nyerhet egy-egy egyesület, mely összeg komoly segítség lehet a szervezet működéshez–, hívta fel a figyelmet Jászovics László.

Elismerések

Bakó Károly r. alezredes a Megyei főkapitányság  összekötő tisztje is gratulált a polgárőrök eddig végzett munkájához, majd szakmai tanácsokkal látta el a fiatal egyesületet.

A tanácskozás végén Jászovics László elismerő oklevéllel és tárgyjutalommal ismerte el, Kató Anita és Cucku Norbert polgárőrök kimagasló teljesítményét. Szűcs István meg Rusin Andrásnak adott át elismerést a kitartó szervezőmunkáért, aminek eredményeként létrejött az önálló Nagyszállási polgárőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!