Nyíregyháza hírei

2013.11.13. 13:44

Holland diákok a Kossuth Gimnáziumban

Nyíregyháza - Egy hétig vendégeskedik a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban a hollandiai Doetichem városából 20 diák és 2 tanár.

Nyíregyháza - Egy hétig vendégeskedik a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban a hollandiai Doetichem városából 20 diák és 2 tanár. A hollandiai Doetinchem város Ulenhof College nevű iskolájával évtizedes kapcsolatot ápol a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, melynek újabb állomása ez a novemberi látogatás.

A holland iskola által koordinált projektben több ország tanulói vesznek részt nemzetközi csoportokba szerveződve:

· Doetinchem, Hollandia

· Nyíregyháza, Magyarország

· Bilbao, Baszkföld

· Vilnius, Litvánia

A projekthét során a tanulók nemzetközi csoportokban különböző tevékenységek során ismerkednek meg az országaikban e témakörben folyó munkákkal és problémákkal. A foglalkozások között szerepel power pointos bemutatók készítése: „A Tisza és a Tisza-tó környezetvédelme”, „Hollandia a vizek országa”, „A kerékpáros életmód jellemzői Hollandiában”.

A héten igyekeznek magyar és főként nyírségi sajátosságokat bemutatni a vendégeknek, melynek során ma Dr. Szemán Sándor főjegyző úr mutatta be a város működését értékeit, terveit. A hét további részében meglátogatják a LEGO új, épülő gyárát, mely Európa egyik legnagyobb beruházása. Egy tirpák tanyán helyi ételeket kóstolhatnak meg a résztvevők, lovaglási lehetőséget biztosítanak és betekinthetnek a mai tirpáktanya biogazdálkodásába.

Az egy hetes programot tanulmányi kirándulások színesítik Budapesten, Debrecenben, illetve a családi hétvégén Tokajt is meglátogathatják a vendégek. A gazdag program tartalmaz városnéző sétát, sportvetélkedőket, művészeti foglalkozásokat, ahol a vízről és természetről hallhatunk magyar és holland verseket, illetve azok angol fordítását, képeket készíthetnek a természetben található terményekből, a divatbemutatón újrahasznált anyagokból készíthetnek ruhákat. Fizikai kísérleteket láthatnak a vízzel, történelem órán pedig betekintést nyernek a résztvevők Magyarország történelmébe. A sportvetélkedő és tánctanulás még jobban összekovácsolhatja a nemzetközi közösséget.

A csereprogram második része Doetinchemben kerül megrendezésre 2014 tavaszán. Ekkor a magyar diákok töltenek egy hetet a holland tanulóknál. A tavaszi projekt témája: Ismerd meg Hollandiát! A projekthét során a tanulók holland-magyar vegyes csoportokban dolgoznak és a projekt során ízelítőt kapnak Hollandia történelméből és hagyományaiból, a tulipánok hazájából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!