Nyíregyháza hírei

2013.12.17. 15:37

Ahol tudnak, segítenek

Dombrád, Fehérgyarmat, Nagykálló, Tiszabezdéd, Újfehértó - Egyes helyhatóságok tartós élelmiszerrel, egyesek pedig meleg étellel vagy itallal segítik a rászorulókat.

Dombrád, Fehérgyarmat, Nagykálló, Tiszabezdéd, Újfehértó - Egyes helyhatóságok tartós élelmiszerrel, egyesek pedig meleg étellel vagy itallal segítik a rászorulókat.A szeretet ünnepének közeledtével nem csak hozzátartozóinkat, hanem a nélkülözőket is igyekszünk megajándékozni, segíteni valamilyen formában. Alábbi körképünkben önkormányzatokat kérdeztünk: ők hogyan tudják boldogabbá tenni a településen élő nehéz sorsú családok, idősek karácsonyát.

Kis összejövetel

– Mi éppen a hétvégén, vasárnap rendeztünk egy kis karácsonyi összejövetelt a templom előtti téren, ahol közösen felöltöztettük azt a hat méteres karácsonyfát, melyet egy helyben élő család ajánlott fel a településnek – közölte Tiszabezdéd polgármestere, Daku Attila, majd így folytatta: forralt bort, forró teát, sült halat és csőröge fánkot osztottak a rászorulóknak, természetesen térítésmentesen. – Ez a rendezvény nálunk már hagyománynak számít. Sajnos nem áll úgy az önkormányzat, hogy nagyobb értékű adományokat adjunk, de úgy gondolom, a lehetőségeinkhez képest igyekszünk segíteni mindenkinek – zárta Daku Attila polgármester.

Fehérgyarmaton kétszáz élelmiszercsomag kiosztását kezdte meg az önkormányzat a hét elején. – Százat a katolikus karitász, százat pedig a fehérgyarmati önkormányzat biztosít azoknak, akik az év közben valamilyen objektív ok miatt kiszorultak a szociális ellátásból – mondta dr. Kovács Attila jegyző, aki hozzátette: egy csomag értéke háromezer forint.

– Ebben az időszakban megszaporodik az önkormányzathoz beérkezett rendkívüli segély iránti igénylések száma – kezdte Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere. – Ennek összege tízezer forint, igyekszünk ezeket a kérelmeket úgy elbírálni, hogy a valós igényeket elégítsük ki. Rendezünk egy ételosztást 23-án délelőtt a városháza előtti téren, ahol meleg ételt és bejglit osztunk a nehéz sorsú helyieknek. Emellett mind az önkormányzat, mind pedig az egyes önkormányzati intézmények ruhagyűjtésbe kezdtek, a beérkezett ruhadarabokat rászoruló gyermekeknek adjuk majd oda – tette hozzá Juhász Zoltán.

– Több mint 1200 emberhez juttattunk el a keddi nap folyamán egy tartós élelmiszerekből álló csomagot. Tudatosan nem segélycsomagot mondok, mert ez inkább egy karácsonyi ajándék a helyieknek – mondta el lapunk érdeklődésére Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád polgármestere, aki hozzátette: ez a kezdeményezés ötmillió forintból valósult meg, mégpedig teljesen önkormányzati forrásból.

Étolaj, liszt cukor, tészta

– Évek óta részesei vagyunk a Syngenta Kft. Élelmiszerlavina elnevezésű országos programjának, aminek keretében a napokban osztottunk ki 1519 élelmiszercsomagot a település lakosainak – tájékoztatta lapunkat Nagy Sándor polgármester, majd a rászorultak kiválasztása kapcsán megemlítette: azok kaptak csomagot, akik valamiféle segélyben részesülnek, mint például a gyermekvédelmi vagy a lakásfenntartási támogatás, de a családsegítő szolgálat is segített a szelektálásban. – Az élelmiszercsomagok olyan alapvető élelmiszereket tartalmaztak, mint az étolaj, a liszt, a cukor és a tészta – mondta Nagy Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!