Nyíregyháza hírei

2014.09.07. 18:20

Pacal és szerelem

Nyíregyháza - Íme, a Vidoron egy olyan előadás, amely úgy nevettetett, hogy közben a katarzis közelébe juttatott.

Nyíregyháza - Íme, a Vidoron egy olyan előadás, amely úgy nevettetett, hogy közben a katarzis közelébe juttatott. Az Ingvar Ambjørnsen regényéből - Peter Næss közreműködésével - Axel Hellstenius által színpadra alkalmazott játék, a „Pacalpörkölt sok zafttal” voltaképpen két ember megindító, s olykor kacagtató históriája.

Két férfié, akik az elmegyógyintézetben ismerkednek meg egymással, s kötnek barátságot. Kezelésük végén (az önkormányzat segítségével) közös új lakásba költöznek. Meg kell tanulniuk élni.

Mindeközben feltárul a múltjuk, megismerjük kisiklásuk előzményeit. Hollós Gábor jó ritmusú, érzékeny rendezésében a két barát, Elling (Őze Áron) és Kjell (Kedvek Richárd) összezártságáról kiderül: mennyire különböző személyiségek.

Sérültek mindketten, de másképpen. Kedvek Richárd ügyesen láttatta a pacalpörköltre és szerelemre vágyó Kjell némileg bugyuta, ám jólelkű figuráját, Őze Áron pedig gyakran megkapó erővel jelenítette meg az édesanyja mellett felnőni nem tudó, izgága, depressziós, ellenben művelt Elling alakját.

Az ő útja akkor kezd átalakulni, amikor rájön: tud verset írni, s elkezd komolyabban érdeklődni a kortárs norvég líra iránt. Kettejük sok humorral ábrázolt históriája gyökeresen változik meg, amikor Kjell megismerkedik a várandós Reidunnal (Cseh Zsuzsa).

A később meginduló szüléskor taxit hívnak, a nőt beviszik a kórházba, s a záró képben (a hozzájuk időnként be-benéző kirendelt gondozóval – Széplaky Géza – együtt pózolnak előttünk. Fecsó Andrea remek látványterve izgalmasan járult hozzá Elling és Kjell keserédes történetének átéreztetéséhez.

A mű végére a sérült lelkű barátoknak sikerült beilleszkedniük a világba: az Aranytíz Kultúrház happy enddel záruló produkciója pedig emlékezetes színészi alakításokkal ajándékozta meg a publikumot.

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!