Nyíregyháza hírei

2015.01.18. 12:46

Aki rádiómúzeumot alapított a Nyírségben

Nyíregyháza - Az égbe nyúló anten­nában gyönyörködve döntötte el, hogy egyszer a rádióállomáson fog dolgozni.

Nyíregyháza - Az égbe nyúló anten­nában gyönyörködve döntötte el, hogy egyszer a rádióállomáson fog dolgozni.A Debreceni úti felüljáró előtt balra volt egykoron a Gráf-kocsma, ők meg közvetlen a szomszédságában laktak, oda született 1948. decemberében Zentai Mihály. Akkor még nem sejtették, milyen neves ember lesz később közeli szomszédjuk, Váci Mihály.

A Kígyó utcai kis iskolába járt, majd a 4-es iskolában végezte el az általánost. A papa nyomdokaiba lépett, aki a posta távközlési részlegén dolgozott. Mihály Pestre jelentkezett, a Puskás Tivadar Távközlési Technikumba.

Érettségi után a szíve hazahúzta Nyíregyházára. Még kis srác korában hamarabb volt csavarhúzó a kezében, mint játék. Apja a háború után a postán gazdátlanul otthagyott rádiókészülékeket hazahozhatta, s amit lehetett, megjavított. Fia a temérdek haszontalan alkatrészt „szerelgette” naphosszat...

Arra is tisztán visszaemlékszik, hogy a nagybátyjának Borbányán volt szőlője, ő ott gyakorta megfordult, onnan gyönyörködött a nagy rádióadó, a „relé” égbe nyúló antennájában, s már akkor eldöntötte, hogy egyszer itt fog dolgozni, a Lászlócsere dűlőn, ahol 1951-ben épült meg a sokak által csodált torony.

Az álom beteljesült

– Ez az álmom 1967-ben teljesült: mint fiatal technikust, karbantartóként alkalmaztak az akkor is szigorúan őrzött telephelyen, aztán az évek során, lépésről lépésre haladt a ranglétrán 1991-ig, amikor adóállomás-vezetőnek nevezték ki, amit nyugdíjba vonulásáig látott el, az időközben sokoldalúan gazdagított ismeretek birtokában.

Negyven évig szolgált az adónál, eközben több gazdájuk is volt, végül az Antenna Hungária Zrt. kebelében tevékenykedtek, aztán tavaly visszaállamosították a létesítményt. Nyíregyházán, a Hősök temetője közelében volt megyeszékhelyünk első rádióállomása, 1933-ban a második legnagyobb ilyen létesítmény volt a budapesti után!

– A létesítése 60. évfordulóján emléktáblával jelöltük a meglévő részét, és én akkor gondoltam rá, hogy fel kellene tárni a nyíregyházi rádióállomás, egyáltalán a rádiózásunk történetét, korabeli tárgyakból múzeumot nyitni. Ebben segített a pesti központ és a körzeti rádióstúdió akkori vezetője, néhai Ágoston István, akinek az inspirálására a saját gyűjtésem eredményeként 38 részes rádiótörténeti sorozattal is jelentkeztem a műsorukban.

Sok látogatót vonz a kiállítás

A tárgyi emlékek gyűjtésében sok segítséget kaptam az Antenna Hungáriától, aztán több magyar városban, de még külföldön is vándoroltattuk a száznál több rádiót és televíziót magába foglaló anyagot, aminek most is számos látogatója van a rádióállomás területén. Igazi kuriózumról van szó, jó volna közelebb hozni az adótoronytól a belvárosba, avagy Sóstóra. Zentai Mihály több fórumban is rendszeresen publikál, könyv társzerzőjeként is számon tartják kutatásait. Ma is rendszeresen kijár a régiségpiacra, hátha talál valami érdekeset eddigi gyűjteményéhez.

Magán­emberként is elégedett: házasságából két gyermekük született, s bár a fiuk fiatalon, Angliában elhunyt, lánya, Edit két unokával ajándékozta meg. Ő is kötődik a rádióhoz: gyakorta hallhatjuk az egyik nyíregyházi kereskedelmi rádió műsorvezetőjeként, de zenekarok élén is találkozhatunk a különös énekhangjával.

Angyal Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!