Nyíregyháza hírei

2015.02.07. 11:09

Akvarellek diópáccal, teával

Ibrány - A festményein sokféle technikával és anyaggal kísérletezik Zsadányi Zsolt.

Ibrány - A festményein sokféle technikával és anyaggal kísérletezik Zsadányi Zsolt.Vajon lehet-e még az akvarell technikáját tovább fejleszteni? Hogyan lehet elérni, hogy különleges színeket, tónusokat, hangulatokat kapjunk? Talán segít ebben az ecoline? Netán a diópác? Esetleg a tea?

Mindezekre a kérdésekre választ kapnak azok az érdeklődők, akik megtekintik a Nyíregyházi Városi Galériában a február 12-én 17 órakor nyíló kiállítást.

A képek alkotója az Ibrányban élő Zsadányi Zsolt festőművész, aki 2000 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

Meglehetősen későn, középiskolás diákként döbbent rá, hogy érdekli a rajz. Budapesten kohóipari szakközépiskolában tanult, s amikor egyszer betegség miatt nem utazhatott haza Hajdúdorogra, az egyik kollégiumi társa javaslatára rajzolgatni kezdett. Egy Brueghel-csendéletet másolt le, s annyira jól sikerült az alkotás, hogy már le sem akarta tenni a ceruzát. Topor András, Korga György, Erdélyi Eta szabadiskoláiba járt megtanulni a rajzolás titkát, technikáját. A tanulmányokat csendéletekkel kezdték, hogy aztán az utat végigjárva eljuthassanak az aktig.

A jövőjét is a rajzzal kapcsolatban képzelte el, ezért jelentkezett rajz-földrajz szakra a Nyíregyházi Főiskolára, ahol 1989-ben szerzett diplomát. A főiskolán váltotta fel a ceruzát az ecset, akkor kezdett el festeni.

A csütörtökön nyíló kiállításáról a következőket mondta el érdeklődésünkre Zsadányi Zsolt:

- Közel ötven akvarellt láthatnak majd az érdeklődők. Igaz, nem tiszta akvarellekről van szó, mert kísérletképpen kevertem bele ecolinet is, ami belefolyik a festékbe, s különleges hatásokat eredményez. Hasonló eredményt értem el akkor is, amikor diópáccal vagy teával kísérleteztem.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. február 7-i számában vagy a kelet.hu portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!