Nyíregyháza hírei

2015.03.25. 19:55

Dönteni kell az utcanevekről

Nyíregyháza - A Vöröscsillagtanyát Csillagfényre, az Úttörőt Templomra keresztelhetik.

Nyíregyháza - A Vöröscsillagtanyát Csillagfényre, az Úttörőt Templomra keresztelhetik.Számos közterület található még a megyeszékhelyen, amely olyan személy nevét viseli, ami a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint nem javasolt, nem használható. Bár a közterületi elnevezések felülvizsgálata már megtörtént, a nyíregyházi közgyűlés nem hozott döntést az utcanév-átkeresztelések ügyében.

Mivel a jogszabálysértés megszüntetésére nyitva álló határidő az idén március 31-én lejár, Kozma Péter kormánymegbízott levélben szólította fel az önkormányzatot a kötelezettség mielőbbi teljesítésére, törvényességi felhívást intézve a döntéshozó testülethez. A városi közgyűlés csütörtökön tárgyal a szóban forgó 12 közterület nevének megváltoztatásáról.

Mint arról korábban beszámoltunk, az utcaátnevezéseket nem fogadta egyöntetű egyetértés a lakosság körében. A Nyíregyháza-Kertvárosban élők 2013 nyarán például aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a tervezett névcserék ellen. Hiába érvelt a városháza az „újrakeresztelés” mellett azzal, hogy muszáj, és a módosítás csak az utcák közterületi elnevezését érinti, az egyes ingatlanok házszáma nem változik majd, valamint az érintett lakóknak egyetlen forintjába sem kerülne a hivatalos okmányok cseréje, százak fejezték ki tiltakozásukat az aláírásukkal, majd a szervezők eljuttatták az íveket a városházára.

„Lehervad” a mosoly a tábláról

– Mit nem lehet azon megérteni, hogy hagyjanak minket békén? – fakadt ki az aláírásgyűjtők egyike, a ma még Császy László, maholnap Galánta utcai Szuchánszki Jánosné. – Felesleges, felülről ránk kényszerített, pénzpazarló intézkedésnek tartom az átkeresztelkedést, akárcsak a Rajk László és a Mosolygó utca lakói. Félő azonban, hogy már nincs mit tenni, és minden igyekezetünk hiábavaló volt – tette hozzá csalódottan a nyugdíjas asszony.

Amennyiben a közgyűlés csütörtökön megszavazza az utcanévreformot, így zajlik majd a családokat és vállalkozásokat egyaránt érintő hivatali eljárás: az új okmányok átvételére az okmányiroda külön időpontot biztosít. A gazdasági társaságok a változást illeték és közzétételi költségtérítés nélkül, 180 napon belül jelenthetik be a cégbíróságnak. A közüzemi szolgáltatókat és a megyei kormányhivatal földhivatalát a polgármesteri hivatal fogja értesíteni a változásról, melyek saját hatáskörben intézkedve elvégzik a szükséges módosításokat.

KM-PI

Régi és javasolt utcanevek

Alpári Gyula utca – Háromszék utca;

Károlyi Mihály utca – Vandlik Márton u.;

Zalka Máté utca – Czuczor Gergely utca;

Császy László utca – Galánta utca;

Mosolygó Antal utca – Meskó Pál utca;

Rajk László utca – Nyitra utca;

Úttörő utca – Templom utca;

Darvas József u. – Geduly Henrik utca;

Pálfi Ernő utca – Bencs László utca;

Sziklai Sándor utca – Csáktornya utca;

Ságvári Endre utca – Zágráb utca;

Vöröscsillagtanya – Csillagfény utca;


Nyíregyháza - A kertvárosiak egy része támogatja az utcanév-cseréket, és bízik a törvény erejében. tovább »

Nyíregyháza - A törvény betűje győz vagy az utca hangja? Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Nyíregyháza-Kertvárosban élők az utcanevek cseréje ellen. tovább »

Nyíregyháza - Rajk László, Zalka Máté, Ságvári Endre és Károlyi Mihály. Ezeket az utcákat szeretné „átkeresztelni” a Jobbik Nyíregyházán, feledtetve a társadalommal a múltbeli kommunista vezetők nevét és a pártállami idők emlékét. Vass Zoltán önkormányzati képviselő lapunk érdeklődésére elmondta: a városvezetés további 6 utcanevet is megváltoztatna, március elsejéig várják a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!