Értelmetlen cirkusz

2023.08.31. 06:53

Márki-Zay Péter büszkén küzd a vásárhelyi gyerekek oktatása ellen

Hódmezővásárhely baloldali vezetése a vonatkozó jogszabály ellenére nem ad át két, oktatási célra használt ingatlant a református egyháznak. Az Ótemplomi Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálja akadályozni a tanévkezdést az önkormányzat.

MW

Márki-Zay Péter polgármester évértékelõ beszéde elõtt a hódmezõvásárhelyi városházán 2023. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Hódmezővásárhelyen nagy vitát okozott a törvény, amely az egyházak igényei alapján önkormányzati ingatlanok ingyenes átadását írja elő, ha az épületeket oktatási-nevelési célra használják. Az új jogszabályt – illetve törvénymódosítást – tavaly decemberben szavazta meg az Országgyűlés, az igényeket február végéig kellett bejelenteniük az egyházaknak.

Hódmezővásárhelyen három egyház igényelt általa oktatási-nevelési célra használt önkormányzati ingatlant.

Két intézmény fenntartójával, a domonkos nővérekkel és a Szeged-Csanádi egyházmegyével eredményesen tárgyalt a város, és úgy látszik, sikerül megállapodni abban, hogy vagyonkezelői jogot kapnak a kért épületekre, de a tulajdonos továbbra is az önkormányzat marad. Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy ezt a lehetőséget a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek is felajánlották, de az ragaszkodik a tulajdonjoghoz. Ezt azonban az önkormányzat nem hajlandó átadni, erről a képviselő-testület határozott is.

Vagyis a város önkormányzata nem akarja odaadni két épület tulajdonjogát a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek, amely oktatási intézményeket működtet a kért ingatlanok egy-egy részén. Az egyház emiatt bírósághoz fordul, a megyei város első embere viszont azon az állásponton van, hogy akár az Európai Unió jogi intézményeinél is védeni fogja az önkormányzat tulajdonjogát a két, együttesen mintegy nyolcszázmillió forint értékű ingatlan esetében.

A hódmezővásárhelyi Cseri Tamás úgy gondolja: a lépten-nyomon kereszténységével kérkedő Márki-Zay Péter cirkusza értelmetlen. – Az egyházak csak oktatási célra kapnák meg az intézmények tulajdonjogát, és addig, ameddig abban iskolát működtetnek. Ha befejeződik az oktatás, az épületeket visszakapja az önkormányzat. Az oktatási céllal pedig a vásárhelyi gyerekeket, ezzel a helyi közösséget szolgálják.

Márki-Zay Péternek, úgy tűnik, nem elég fontos közérdek a vásárhelyi gyerekek oktatása, ő büszkén küzd ez ellen, és még az uniós bíróságig is képes elmenni, hogy a vásárhelyi gyerekek tanítását akadályozza

– hívta fel a figyelmet a képviselő. 

 A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

A református egyház szerint jogszerűtlenül próbálja akadályozni a tanévkezdést a hódmezővásárhelyi önkormányzat

A Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálja akadályozni a tanévkezdést a hódmezővásárhelyi önkormányzat azzal, hogy bejelentés nélkül zárat cserélt az egyházi fenntartású Szőnyi-iskola egyik telephelyeként működő épület több termén.

Az egyházközség honlapján olvasható nyilatkozat szerint szerdán, alig egy nappal a tanévkezdés előtt, az önkormányzat tulajdonosként

 - az egyházközség álláspontja szerint - 

önkényesen, mindenfajta előzetes bejelentés nélkül zárat cserélt a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyeként működő Petőfi utca 6. alatti iskolaépület földszinti, az iskola által használt termein.

E lépésével az önkormányzat nemcsak akadályozza a szeptember 1-jei iskolakezdést, hanem a taneszközeitől is elzárja az iskolát

 – áll a közleményben.

Az egyházközség által nyilvánosságra hozott megállapodás szerint az önkormányzat 2020 augusztusában öt nevelési évre a Szőnyi-iskola ingyenes használatába átadta a Petőfi utcai ingatlan teljes emeleti részét. A megállapodást kétszer is módosították, ennek alapján az iskola idén februártól a korábban bútorraktárként használt földszinti helyiségeket oktatási célra veheti igénybe. A

 megállapodás alapján az önkormányzat kizárólag akkor mondhatja fel a szerződést - az adott közoktatási év utolsó napját követő ötnapos határidővel, ha az egyházközség nem köznevelési feladatot lát el vagy nem fizeti rendben az ingatlan rezsijének rá eső részét. Mivel ezek egyike sem áll fenn, az egyházközség azonnali jogorvoslattal fordul az illetékes szervekhez.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés május 30-án döntött arról, hogy az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeinek biztosításáról szóló törvény módosításával ellentétben nem adja át a református egyházközségnek az önkormányzati tulajdonú, de az egyház által oktatási célra használt Petőfi utcai iskolaépületet. Majd július végén határoztak arról is, hogy társasházzá alakítják az ingatlant. A döntést Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester az önkormányzati érdekek védelmével indokolta. Az önkormányzat a több mint 400 millió forintra értékelt épületet fölajánlotta megvételre az egyházközségnek, amely  –a politikus szavai szerint – nem kívánt élni a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában