Gyáravató

2023.08.18. 11:12

Orbán Viktor: hazánknak előrelátónak kell lennie (videó)

Fontos mérföldkőhöz ért a modern magyar védelmi ipar, a Rheinmetall német hadiipari óriás rákapcsol a magyarországi gyártással. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt a vállalat zalaegerszegi gyáravatóján járt, ahol beszédében kiemelte, hogy akik nem foglalkoznak hadiiparral, azt gondolhatják, hogy Magyarország fut az események után, azonban a valóság az, hogy már 2017-ben meghoztuk az első döntéseket.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Rheinmetall német hadiipari cég zalaegerszegi harckocsigyárának avatásán 2023. augusztus 18-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

– Köszöntöm azokat, akik felépítettek a gyárat, és azokat, akik ebben a gyárban fognak dolgozni – fogalmazott Orbán Viktor a német hadiipari óriás, a Rheinmetall zalaegerszegi gyáravatóján. A miniszterelnök elmondta, hogy akik nem foglalkoznak hadiiparral, azt gondolhatják, hogy futunk az események után, azonban már 2017-ben meghoztuk az első döntéseket.

– Minden, amit itt látnak, hamarabb történt, mint ahogy a többiek rájöttek arra, hogy erre szükség van 

– tette hozzá. Mint mondta, hazánknak fürgének és előrelátónak kell lennie.

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Rheinmetall német hadiipari cég zalaegerszegi harckocsigyárának avatásán 2023. augusztus 18-án
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Made in Hungary

– Másfél évvel ezelőtt is itt álltunk. Ami azóta történt, önmagáért beszél. Elkészült a gyár, amelynek az épületét tavaly tavasszal adtuk át. Magyar földön, magyar szakmunkások és magyar mérnökök által készült minden. Made in Hungary a szó minden értelmében – fogalmazott a miniszterelnök a gyáravatón.

Mint mondta, ezt a gyárat magyar munkások és mérnökök fogják működtetni. Ezt akkor is tartsuk eszünkben, mikor az oktatást kritizáljuk – jegyezte meg.

A HírTV közvetítését a beszédről itt tudja megtekinteni:

Orbán Viktor jelezte azt is, hogy itt nem csak gyártás van, hanem mérnökök képzése és kutatás-fejlesztés is zajlik.

– Gyártás és kutatás-fejlesztés egy helyen. Zalaegerszeg olyan hely lett, ahonnan a hadiipart és az elektronikát illetően jól lehet látni a jövőt – húzta alá.

Harci drónok és lőszerek is készülnek hazánkban

A miniszterelnök bejelentette, hogy egy izraeli céggel vegyesvállalatot hoznak létre harci drónok gyártására. – Itt nem állunk meg. Jövőre Várpalotán a Rheinmetall lőszergyára fog működni. Egy éve adtuk át az Airbus gyulai gyárát, ahol harci helikopterekhez készítenek alkatrészeket – ismertette. A kormányfő kiemelte, hogy az elmúlt évek válságai ellenére nem adta fel hazánk, hogy önálló védelmi ipara legyen, a háború pedig csak megerősítette az eltökéltséget. – Idén a védelmi kiadások elérik a nemzeti össztermék két százalékát, ezt a szintet jövőre is tartani fogjuk – húzta alá Orbán Viktor.

Elmondta, hogy a magyar hadi erények régi időkre nyúlnak vissza.

– A békéhez erő kell. Lelki, gazdasági és katonai erő. Lelki, hogy ellenálljunk a háborúpártiaknak, nehogy belepréseljenek minket a háborúba. A gazdasági erő ahhoz kell, hogy túllendüljünk a háború és a szankciók okozta károkon. Katonai erőre pedig azért van szükségünk, hogy mindenki láthassa: háborús időkben is meg tudjuk őrizni Magyarország békéjét és biztonságát

– mutatott rá a kormányfő.

A miniszterelnök végül köszönetet mondott Zalaegerszegnek, hogy otthont adott a beruházásnak. Mint mondta, legyen ez a bizonyítéka annak, hogy mi, magyarok nagy dolgokra voltunk, vagyunk és leszünk hivatottak.

– A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenek előtt! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! – zárta beszédét Orbán Viktor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában